Ooit gehoord van olifantsgras? Het is een van de vele duurzame bouwmaterialen die de laatste jaren aan een stevige opmars bezig zijn. En zeker niet de laatste… 

Artikel uit maart 2021

Bamboe

Bamboe groeit snel en op veel plekken in de wereld. Hierdoor heeft transport weinig invloed op het milieu. Bovendien is het ijzersterk maar ook buigzaam. Daardoor kun je het op vele manieren als bouw materiaal gebruiken. In China bouwen ze er hele huizen mee, maar je kunt er bijvoorbeeld ook trappen mee maken. 

Koudgebakken baksteen

Gewone bakstenen worden gebakken bij een temperatuur van tussen de 1000 en 1200° Celsius. Koud gebakken bakstenen worden niet echt gebakken, maar komen tot stand door een chemische reactie van klei met alkali. Bij de nabehandeling loopt de temperatuur niet verder op dan 50°. Daarmee bespaar je tijdens de productie dus enorm veel energie. Ook kun je met koud bakken mooie producten maken, zoals dunne gevelpanelen.

Olifantsgras

Olifantsgras wordt 3,5 meter hoog. Het neemt veel CO 2 op en is daardoor bijzonder milieuvriendelijk. Als je het mixt met een bindmiddel als kalk, kun je er ook nog eens bouwmateriaal mee maken dat geschikt is voor funderingen, muren, vloeren en daken, al dan niet in combinatie met houtskeletbouw of beton.

Schapenwol

Schapenwol isoleert goed. Vandaar ook allerlei toepassingen voor kleding. Maar je kunt er ook een huis warm mee houden, door het als isolatiemateriaal in een spouwmuur te stoppen. En het heeft meer voordelen: het is brandwerend en zelfdovend, en het neutraliseert schadelijke gassen. Dat maakt de lucht binnenshuis gezonder. 

Gerecycled bouwmateriaal

Denk bijvoorbeeld aan gerecycled metaal of hout. Bij hergebruikt hout gaat het vaak om hout uit slooppanden. Dat scheelt dus bomenkap. Hetzelfde geldt voor hergebruik van aluminium, koper of ijzer. Dat betekent minder winning nodig uit mijnen. Mijnbouw is een industrie die wereldwijd veel milieuschade aanricht. 

Sedum

Begroeide daken zijn eigenlijk niks nieuws. Ze bestonden al in de oudheid. Maar vanwege het duurzame karakter is het groene dak terug van weggeweest. Een groen dak wordt vaak beplant met sedum, een vetplant. Deze daken hebben veel voordelen. Zo zijn ze koeler dan daken met bitumen (prettig in de zomer), filteren ze giftige stoffen als CO 2 en hebben ze een geluiddempende werking.