Samen je inkomen voor later regelen? Henriette Kroonenberg (67) werkte 25 jaar lang op de financiële administratie van een bouwbedrijf, en vertelt over haar situatie. Vakbondsconsulent Desirée van den Hout (FNV) geeft daarover advies op maat.

Artikel uit juli 2021

Zelf aanvragen

'Mijn man verloor zijn baan op zijn 53e en kreeg een financiële regeling waardoor hij niet meer aan het werk hoefde. Mijn man is in 1949 geboren. Toen hij 65 werd, kon ik nog partner-AOW aanvragen. Daar moest ik gebruik van maken wilde ik eerder kunnen stoppen met werken. Inmiddels ben ik al 7 jaar met vervroegd pensioen vanuit een ander pensioenfonds dan bpfBOUW. Ik ben druk met van alles: van bridgen tot oppas zijn voor de kleinkinderen. 

Afgelopen maart werd ik 67 jaar. Ik vroeg bpfBOUW wanneer ik mijn pensioen zou ontvangen. Toen bleek dat ik nog geen aanvraag had gedaan. Ik wist niet dat ik dat zelf aan moest vragen! Ik heb het direct geregeld. Mijn ouderdomspensioen heb ik niet verhoogd met het partnerpensioen. Mijn man ik hebben recht op partnerpensioen van elkaar, mocht een van ons iets overkomen. 

We hebben nog veel dromen en plannen. Normaal gesproken gaan we in de winter een paar weken naar Lanzarote en in de zomer naar Italië. Door de coronacrisis moeten we dat missen. Een nieuwe cruisevakantie, Nieuw-Zeeland, een trip naar het noorderlicht… We willen nog van alles! Sparen blijft belangrijk. Het geld gaat er harder af dan dat het erbij komt.’

Vakbondsconsulent Desirée (FNV) over de situatie van Henriette

'Het klopt dat je altijd zelf een aanvraag moet indienen. Dit geldt voor zowel het pensioen als voor de AOW-uitkering. De pensioenleeftijd van bpfBOUW is vastgesteld op 67 jaar. Dit is een richtleeftijd. Je kunt met pensioen gaan wanneer je wilt, zolang je pensioen daardoor niet onder de afkoopgrens komt. Die grens ligt in 2021 op €503,24 per jaar. 

Je kunt vervroegd met pensioen gaan, of het juist uitstellen. Maar dat laatste heb ik eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt in mijn werk. Je kunt je pensioen digitaal aanvragen via Mijn Bouwpensioen. Het is zeker interessant om daar nu al te gaan kijken.

Als je niet zo thuis bent op de computer of je wilt meer weten, dan kun je ook telefonisch of schriftelijk een indicatie van je pensioen opvragen bij het Klant Contact Centrum. Je krijgt dan een pensioenopgave op papier thuisgestuurd. 

Ik raad iedereen aan om de tijd te nemen en hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een vakbondsconsulent. Je kunt de keuze voor je pensioen maar één keer in je leven maken. Laat je goed voorlichten over wat er kan. Want eenmaal genomen beslissingen kun je niet meer terugdraaien. Zorg dat je wéét waar je je (digitale) handtekening onder zet.’