Je inkomen voor later regelen? Rudie Jansen (26), timmerman, vertelt over zijn situatie. Vakbondsconsulent Desirée van den Hout (FNV) geeft daarover advies op maat.

Artikel uit juli 2021

Een koophuis en geregistreerd partnerschap

'Ik heb net samen met mijn vriendin een huis gekocht in het Limburgse Venray. Als ik denk aan mijn pensioen dan besef ik dat ik nog een tijd moet werken. Veel collega's stoppen rond de leeftijd van 65 of als het kan eerder. Vroeg op, werken in weer en wind, tillen en sjouwen. Het is zwaar werk, al wordt steeds meer met bouwkranen gedaan. 

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Je bent afhankelijk van wat je lichaam kan. Ik heb dat zelf ook ervaren toen ik met voetballen mijn beide kruisbanden afscheurde. Een pensioen is dus zeker van belang. Je wil later toch zorgeloos kunnen genieten. Maar ik zit nu in een andere levensfase, ik ben nog jong en er niet zo mee bezig. 

Ik leer veel als timmerman en kan later misschien wel als uitvoerder aan de slag. Ook zou ik op interieurbouw kunnen overstappen. Dat is minder belastend. Mijn vriendin is net geslaagd voor een zorgopleiding en we konden samen een huis kopen. Dat zijn we nu aan het opknappen; volgens mij een goede investering. We sluiten binnenkort een geregistreerd partnerschap af om te zorgen dat alle zaakjes goed geregeld zijn. 

Van onze gezamenlijke rekening betalen we alle vaste lasten en vullen we de spaarpot. Mijn vriendin is meer thuis in de geldzaken, ik ben vooral goed met mijn handen.'

Vakbondsconsulent Desirée (FNV) over de situatie van Rudie

 

'Wat goed van Rudie dat hij zich realiseert dat dingen niet altijd blijven zoals ze zijn. Als je een zwaar beroep hebt, is het heel verstandig om op tijd na te denken over minder belastend werk voor later. Mijn Loopbaancoach zou daarbij kunnen helpen: mijnloopbaancoach.net

Verschillende sectoren, waaronder die van Rudie, hebben regelingen voor mensen met zwaar werk. Via die regelingen kun je mogelijk eerder stoppen met werken. Ook zijn er voorzieningen die onder andere gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. Hiermee kun je bijvoorbeeld op latere leeftijd extra verlof kopen. Of een opleiding volgen om je om te scholen. De vakbondsconsulent kan je meer vertellen over jouw mogelijkheden. En deeltijdpensioen kan daarnaast op latere leeftijd verlichting brengen als je zwaar werk hebt.

Tot slot: verstandig van Rudie dat hij en zijn vriendin een geregistreerd partnerschap aangaan. Daarmee is zijn partner automatisch aangemeld voor het partnerpensioen. Dit gebeurt ook automatisch als je trouwt. De gemeente geeft dit aan bpfBOUW door. Heb je een samenlevingscontract? Dan moet je je partner zelf aanmelden. Heb je je partner niet aangemeld? Doe dit dan alsnog. Dan kan bpfBOUW na jouw overlijden je partner benaderen als hij/zij recht heeft op partnerpensioen. Woon je samen zonder samenlevingscontract? Ook dan heeft je partner mogelijk recht op partnerpensioen na je overlijden. Maar je partner moet dit dan zelf aanvragen en bewijzen dat hij/zij gezien kan worden als jouw partner.’