Wil je hulp bij schulden? Geldproblemen of geldzorgen hebben is vervelend. Wij geven tips om te bezuinigen en te budgetteren.

Artikel uit Bouwpensioen magazine juli 2022

Steeds meer kans op schulden

Stijgende energiekosten, oplopende pompprijzen, duurdere boodschappen. Budgetinstituut Nibud merkt dat steeds meer Nederlanders moeite hebben met rondkomen. Een schuld is zo opgebouwd, maar lastig afbetaald. 

De kans dat je het maandelijks nét niet meer redt neemt flink toe,’ weet Marcel Warnaar, wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. Oók met een gemiddeld salaris. Geschat wordt dat bijna 70 procent van alle huishoudens met betaal- of schuldenproblematiek in Nederland ‘onzichtbaar’ zijn. Zij krijgen dus moeilijk hulp bij schulden.

Hulp bij schulden? Krijg van ons persoonlijke hulp!

Wil jij een persoonlijk gesprek? En meteen hulp bij schulden? Dat kan! BpfBOUW werkt samen met Geldfit. Doe anoniem een test. Zo weet je binnen 2 minuten hoe je ervoor staat. Ook kun je meteen contact opnemen voor hulp en contact bij jou in de buurt.

Tip 1: Verhoog je inkomen

Hulp nodig bij schulden? Of je nu kleine betaalachterstanden hebt of grote schulden: het is belangrijk om in actie te komen, benadrukt Marcel. ‘Maak elke maand een overzicht van je huidige inkomsten en uitgaven en kijk waar de gaten vallen. In veel mobiele apps van de banken kun je zo’n overzicht makkelijk maken. 

Overzicht biedt hulp bij schulden

Soms is er ook sprake van een “geldlek”. En dat helpt niet bij schulden. ‘We geven ongemerkt veel uit aan zaken waar we vaak best op kunnen en willen besparen. Weer even buiten de deur eten, luxe abonnementen of een dure hobby. Met je inkomsten- en uitgavenoverzicht kom je zo’n geldlek misschien op het spoor.’

Tip 2: Kijk op je recht hebt op toeslagen

Heb ik recht op toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag? Als je eerder nooit gewend bent om toeslagen aan te vragen ligt die gedachte niet altijd voor de hand. Maar toeslagen aanvragen is makkelijker dan snijden in je uitgaven. Het scheelt je zo een paar tientjes per maand.’

Ontdek of je recht hebt op toeslagen

Bekijk meteen of jij recht hebt op energietoeslag. Loop je achter met betalingen? Je kunt ook meteen zien hoe je contact kunt opnemen met jouw leverancier. Jouw leverancier kijkt altijd met jou naar een goede oplossing. 

Tip 3: Bespaar door te verduurzamen

Door de sterke kostenstijgingen raken ook de modale inkomens steeds vaker in de problemen. Er wordt vol ingezet op het verbeteren en verduurzamen van eigen woningen. De investering die dat vraagt kan deels gefinancierd worden door subsidies

Energie besparen doe je ook al met simpele besparingstips. Korter douchen, lampen uit, thermostaat lager en apparaten uit. Check nog meer besparingstips.

Tip 4: Vergroot je inkomen door extra werken

Ook de mogelijkheid om (toch) weer een dagje meer te kunnen werken wordt vaker overwogen. In de huidige arbeidsmarkt is er een grote vraag naar extra mankracht. Loont extra werk in jouw situatie? Met de WerkUrenBerekenaar bereken je wat de gevolgen voor jouw netto besteedbaar inkomen zijn. 

Tip 5: Vraag hulp bij schulden en betalingsproblemen

Wat zijn de regels rond betalingsproblemen of schulden? Vraag bij je gemeente welke hulp er in jouw woonplaats mogelijk is. BpfBOUW biedt je hulp, samen met de Nederlandse Schuldhulproute. Je krijgt bijvoorbeeld persoonlijke advies. Ben je net 18 jaar geworden? Check dan wat je voor je financiën kunt regelen en hoe je zorgtoeslag aanvraagt. 

‘Als je altijd een goed inkomen hebt gehad, dan is de stap naar hulpverlening vaak groot. Er komt schaamte bij kijken. Anonieme rekentools kunnen je goed op weg helpen.’ 

Van onze pensioenopbouw hebben we vaak te weinig weet, geeft hij nog mee. ‘Kijk minimaal jaarlijks een keer op Mijnpensioenoverzicht.nl. Dat geeft al een beetje inzicht.’

Handige tools om van je schuld af te komen