Hoe kom ik van mijn schulden af?

Vrouw_schulden_bezorgd
Een derde van de Nederlanders heeft regelmatig financiële zorgen. Herkenbaar? Voorkom dat je verder in de problemen raakt. Deze tips en tools helpen bij het voorkomen en oplossen van schulden.
Artikel uit Bouwpensioen magazine juli 2022

Steeds meer kans op schulden

Stijgende energiekosten, oplopende pompprijzen, duurdere boodschappen. Budgetinstituut Nibud merkt dat steeds meer Nederlanders moeite hebben met rondkomen. Een schuld is zo opgebouwd maar lastig afbetaald. De kans dat je het maandelijks nét niet meer redt neemt flink toe,’ weet Marcel Warnaar, wetenschappelijk medewerker bij Nibud. Geschat wordt dat bijna 70 procent van alle huishoudens met betaal- of schuldenproblematiek in Nederland ‘onzichtbaar’ zijn.

Tip 1: Verhoog je inkomen en toeslagen

Hoe kom ik van mijn schulden af? Of je nu kleine betaalachterstanden hebt of grote schulden: het is belangrijk om in actie te komen, benadrukt Marcel. ‘Maak een overzicht van je huidige inkomsten en uitgaven en kijk waar de gaten vallen. In veel mobiele apps van de banken kun je zo’n overzicht makkelijk maken. 

Heb ik recht op toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag? Als je eerder nooit gewend bent om toeslagen aan te vragen ligt die gedachte niet altijd voor de hand. Maar toeslagen aanvragen is makkelijker dan snijden in je uitgaven en het scheelt je zo een paar tientjes per maand.’

Tip 2: Verlaag je inkomen via toeslagen

Soms is er ook sprake van een “geldlek”. ‘We geven ongemerkt veel uit aan zaken waar we vaak best op kunnen en willen besparen. Weer even buiten de deur eten, luxe abonnementen of een dure hobby. Met je inkomsten- en uitgavenoverzicht kom je zo’n geldlek misschien op het spoor.’

Tip 3: Bespaar door te verduurzamen

Door de sterke kostenstijgingen raken ook de modale inkomens steeds vaker in de problemen. Er wordt vol ingezet op het verbeteren en verduurzamen van eigen woningen. De investering die dat vraagt kan deels gefinancierd worden door subsidies. Energie besparen doe je ook al met simpele besparingstips. Korter douchen, lampen uit, thermostaat lager en apparaten uit.

Tip 4: Vergroot je inkomen door extra werken

Ook de mogelijkheid om (toch) weer een dagje meer te kunnen werken wordt vaker overwogen. In de huidige arbeidsmarkt is er een grote vraag naar extra mankracht. Loont extra werk in jouw situatie? Met de WerkUrenBerekenaar bereken je wat de gevolgen voor jouw netto besteedbaar inkomen zijn.

Tip 5: Vraag hulp bij schulden en betalingsproblemen

Wat zijn de regels rond betalingsproblemen of schulden? Vraag bij je gemeente welke hulp er in jouw woonplaats mogelijk is. Of raadpleeg de website van het Nibud voor tools en advies. ‘Als je altijd een goed inkomen hebt gehad, dan is de stap naar hulpverlening vaak groot. Er komt schaamte bij kijken. Anonieme rekentools kunnen je goed op weg helpen.’ Van onze pensioenopbouw hebben we vaak te weinig weet, geeft hij nog mee. ‘Kijk minimaal jaarlijks een keer op Mijnpensioenoverzicht.nl. Dat geeft al een beetje inzicht.’

Handige tools om van je schuld af te komen

● Meer grip op je inkomsten en uitgaven? Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar je geld blijft. Ook kun je kijken hoe jij het doet in vergelijking met anderen. 
 
● Beginnende schulden? Voorkom grotere problemen met een aflosplan en de voorbeeldbrieven van Zelfjeschuldenregelen.nl.
 
● Elke maand geld tekort? Geldplan Kom uit de Geldzorgen! geeft inzicht en helpt je echt om te besparen.

LEES MEER