Winkelen voor jouw pensioen

Bouwplaats wijk in Veldhoven
27 november 2023

Op het eerste oog is Molenhoek in Rosmalen een alledaags winkelcentrum. Buurtbewoners kunnen er terecht voor hun dagelijkse boodschappen en het biedt ondernemers een mooie kans om zaken te doen. Maar het is meer dan dat. Dit kleinschalige project zorgt er ook voor dat jouw pensioen steeds meer waard wordt.  

Geld voor later

Om jouw pensioen aanzienlijk te vermeerderen zetten we de door jou ingelegde pensioenpremies niet op een gewone spaarrekening, maar gebruiken we deze premies om (verantwoord) te beleggen. Met het rendement, oftewel de opbrengst van die beleggingen, worden de pensioenen van nu en later betaald.

Huuropbrengsten 

BpfBOUW belegt ongeveer 15% van alle ingelegde premies in Nederlands vastgoed. Een deel van die beleggingen wordt uitbesteed aan Bouwinvest, een vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in investeringen in seniorenhuisvesting en woningen, maar ook in commercieel vastgoed zoals winkels, kantoren en hotels. Na de bouw of koop van deze panden worden ze verhuurd: de ideale manier om jouw ingelegde premies meer waard te maken.  

Allerdrukste locaties

Omdat bpfBOUW een stabiel, langjarig rendement wil realiseren, worden de pensioenpremies onder meer belegd in winkels op de allerdrukste locaties, of in wijkwinkelcentra met supermarkten. De kans dat het rendement van de belegging niet in gevaar komt, is op die plekken groot. Want: als er veel mensen winkelen, is de kans klein dat de omzet en de inkomstenstroom van die winkels laag wordt en ze misschien verhuizen naar een andere locatie.   

Molenhoek

Een voorbeeld van zo’n drukbezocht wijkwinkelcentrum is Molenhoek, een project waar bpfBOUW al minstens vijftien jaar bij betrokken is, en dat destijds als bestaand object is gekocht. Het centrum telt achttien winkels, waaronder een supermarkt, diverse levensmiddelenspeciaalzaken, een kapper en een opticien. Met de ingelegde premies wordt geïnvesteerd in verbetering en verduurzaming, waardoor het centrum aantrekkelijk blijft voor de winkeliers en hun klanten en zo rendement blijft opleveren.

Blijven verbeteren

Roger Schouten, acquisitiemanager bij Bouwinvest, vertelt wat er allemaal aan Molenhoek is verbeterd. 'We hebben zonnepanelen aangebracht, laadpalen geïnstalleerd (voor zowel elektrische auto's als elektrische fietsen) en bomen geplant om de parkeerplaats te vergroenen. Het dak is verhoogd en van ramen voorzien, zodat er meer licht binnenvalt. Er zijn draaideuren gekomen, waardoor er een prettiger binnenklimaat is gecreëerd. Daarnaast hebben we herverkaveld. Dat wil zeggen dat we winkels bij elkaar hebben gezet op een voor de consument logische manier – dus bijvoorbeeld de bakker en de slager zitten bij elkaar in de buurt.'

Stabiel, stijgend rendement

Al die verbeteringen zorgen ervoor dat buurtbewoners graag hun boodschappen in het winkelcentrum blijven doen, en dat winkeliers goede omzet blijven draaien. De huuropbrengsten noemt Schouten het directe rendement. Er is ook indirect rendement, zegt hij. 'Door de continue verbetering en verduurzaming van Molenhoek blijven huurders huren en stijgt tegelijkertijd de waarde van het wijkwinkelcentrum. Dat alles bij elkaar zorgt voor een stabiel, stijgend rendement. En dat is gunstig voor de deelnemers van bpfBOUW, want dat betekent dat er meer geld in kas zit voor hun pensioenen.'

Beleggingsbeleid

Een goed pensioen bieden én duurzaam wonen, werken en leven: dat is waar wij als pensioenfonds voor de Nederlandse bouwsector voor staan. Daarom investeren wij in een winkelcentrum als Molenhoek, waardoor de pensioenen van nu én later worden betaald van de huuropbrengsten. Wij zijn transparant over ons verantwoord beleggenbeleid.

Meer om te bouwen