Dekkingsgraad bpfBOUW opnieuw gegroeid door stijgende rente

20 juli 2022

De dekkingsgraad van bpfBOUW is opnieuw gestegen. Dit komt door de stijgende rente. De actuele dekkingsgraad was eind juni 2022 137,0%. Hierdoor nam ook onze beleidsdekkingsgraad toe naar 126%. Dat is goed nieuws, want hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter bpfBOUW ervoor staat.

Dekkingsgraad opnieuw gestegen

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Deze was eind juni 2022 126% en dat is 4,1 procent hoger dan de dekkingsgraad van eind maart 2022. Met een actuele dekkingsgraad van 137,0% is elke euro die we in onze kas hebben € 1,37 waard.

Verplichtingen dalen

Onze pensioenverplichtingen namen in het tweede kwartaal af met 8,36 miljard euro, en is in totaal 47,74 miljard euro. De belangrijkste reden hiervoor is de rente. Hierdoor kon onze beleidsdekkingsgraad stijgen en hebben we dus meer pensioengeld in kas.

Negatief rendement

Met onze beleggingen haalden we helaas in het tweede kwartaal van 2022 een negatief totaalrendement (9,6%). Dit kwam onder meer door een combinatie van factoren die voor onrust zorgde op de financiële markt. Met name de uitzonderlijk hoge inflatie en de sterk gestegen rente speelden hierbij een grote rol. 

Positief rendement voor Nederlands vastgoed

Onze Nederlandse vastgoedbeleggingen behaalden wel een positief rendement. Hierbij waren de retail- en hotelportefeuille de grote uitblinkers. Onder de internationale vastgoedbeleggingen was alleen de Azië/ Pacific-regio positief.

Bestuur bpfBOUW wil pensioenen verhogen

Het bestuur van bpfBOUW wil de pensioenen dit jaar voor de tweede keer verhogen. Op 1 januari 2022 zijn de pensioenen al met 1,76% verhoogd. Nu wil het bestuur een verdere verhoging per 1 juli 2022. Deze twee verhogingen zijn dan samen 2,57% (vanaf 1 juli 2022). 

Meer weten?

Bekijk dan het persbericht en het korte overzicht van de feiten bij het persbericht. Daarin leest u meer over ons rendement en ziet u waaruit onze bezittingen bestaan.