Actuele dekkingsgraad iets hoger door positieve rendementen 

20 april 2023

De actuele dekkingsgraad steeg in de eerste 3 maanden van 2023 naar 122,1%. Dit is 0,1% hoger dan de dekkingsgraad op 31 december 2022. Deze lichte stijging komt vooral door een positief rendement op onze beleggingen.

Bezittingen harder gestegen dan verplichtingen

De dekkingsgraad is de verhouding tussen onze bezittingen (vooral beleggingen) en onze verplichtingen (pensioen dat we nu en straks moeten betalen). De bezittingen zijn in de eerste 3 maanden van dit jaar gestegen. En verplichtingen zijn iets minder in waarde toegenomen.

Beleidsdekkingsgraad wel iets gedaald

Voor het verhogen van de pensioenen kijken we niet naar de actuele dekkingsgraad, maar naar de beleidsdekkingsgraad. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Op 31 maart 2023 was de beleidsdekkingsgraad 131%. Dit is 0,5% lager dan de beleidsdekkingsgraad op 31 december 2022.

Positief rendement op beleggingen

In de eerste 3 maanden van dit jaar behaalden we een positief totaalrendement van 1,4%. Aandelen deden het goed, ondanks de hoge inflatie. Vastgoed en alternatieve beleggingen waren de enige twee soorten beleggingen met een negatief rendement. 

Lees meer over waarom we beleggen en hoe we beleggen.

Meer weten?

Je leest meer informatie over onze verplichtingen en bezittingen in ons persbericht en de feiten bij het persbericht.