Lagere actuele dekkingsgraad door pensioenverhoging en negatieve rendementen

26 januari 2023

De actuele dekkingsgraad daalde van oktober tot en met december 2022 naar 122%. Dit komt vooral door de pensioenverhoging vanaf 1 januari 2023. Negatieve rendementen op onze beleggingen hadden ook invloed op de daling van de actuele dekkingsgraad.

Verplichtingen gegroeid, bezittingen gedaald

De dekkingsgraad is de verhouding tussen onze bezittingen (vooral beleggingen) en onze verplichtingen (pensioen dat we nu en straks moeten betalen). De verplichtingen zijn door de laatste pensioenverhoging gestegen. En bezittingen zijn juist in waarde afgenomen.

Beleidsdekkingsgraad wel gestegen

Voor het verhogen van de pensioenen kijken we niet naar de actuele dekkingsgraad, maar naar de beleidsdekkingsgraad. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Deze was aan het eind van 2022 naar 131,5% gegroeid.

Negatief rendement op beleggingen, zoals vastgoed

Met onze beleggingen haalden we van oktober tot en met december 2022 een negatief totaalrendement (-2,1%). Financiële markten waren onrustig door de vrees voor een recessie en het beleid van de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten. Het totaalrendement op onze investeringen in vastgoed was ook negatief. Alleen winkels hadden een licht positief rendement. Kantoren hadden de grootste negatieve bijdrage aan ons rendement.

Lees meer over waarom we beleggen en hoe we beleggen.

Meer weten?

Je leest meer informatie over onze verplichtingen en bezittingen in ons persbericht en de feiten bij het persbericht