Prinsjesdag 2016: wat zijn de gevolgen voor uw pensioen?

Ook in 2017 stijgt de koopkracht voor de meeste Nederlanders. Dat is het belangrijkste nieuws dat het kabinet op Prinsjesdag presenteerde. Over het pensioen werd weinig nieuws gemeld.

Koopkracht stijgt

De koopkracht stijgt in 2017 minder hard dan in 2016, maar nog steeds gaat een groot deel van de Nederlanders erop vooruit volgend jaar. Volgens de berekeningen van het kabinet stijgt voor 95% van de werkenden de koopkracht. Voor de gepensioneerden is dat 77%.

Ouderenkorting verhoogd

‘Hoewel het niet de rol van de overheid is om gepensioneerden te compenseren voor misgelopen indexatie, neemt het kabinet wel een aantal maatregelen om de koopkracht van gepensioneerden te verbeteren’, aldus het kabinet in de Miljoenennota. Het kabinet verhoogt de ouderenkorting met ruim € 100 per jaar. Daarnaast gaat de zorgtoeslag en de huurtoeslag omhoog.

Plannen voor een nieuw pensioenstelsel

De meest plannen voor de pensioenen waren al bekend. Zo wil het kabinet in 2020 een nieuw pensioenstelsel mogelijk maken met meer ruimte voor maatwerk en keuzemogelijkheden. Voor de zomer maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma haar plannen bekend in een zogenoemde Perspectiefnota.

Premie en indexatie in december bekend

In december maakt bpfBOUW de hoogte van de pensioenpremies voor 2017 bekend. Ook wordt dan formeel besloten of de pensioenen verhoogd kunnen worden. Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we de pensioenen volgend jaar niet verhogen.

22-09-2016