Eerder met pensioen

U bepaalt zelf of u eerder met pensioen gaat.

In Mijn Bouwpensioen ziet u uw pensioenbedrag als u eerder met pensioen gaat. U kunt ook eerder met pensioen gaan als u geen pensioen meer opbouwt bij bpfBOUW.
Denkt u erover om eerder met pensioen te gaan? Uw pensioenbedrag is dan lager. U stopt namelijk eerder met opbouwen van pensioen. En wij moeten uw pensioen over een langere periode uitbetalen. Houd rekening met de volgende zaken als u eerder wilt stoppen.

Uitgaven op een rij

Als u stopt met werken voordat u AOW-uitkering krijgt, heeft u dan genoeg geld? Dat hangt ook af van uw uitgaven. Daarom is het handig op een rij te zetten welke uitgaven u verwacht als u met pensioen gaat (huur of hypotheek, auto, abonnementen, reizen, enzovoort). Denk ook aan ander inkomen naast uw pensioen.

Ook goed om te weten: vóór uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

Hoogte pensioen aanpassen

U kunt misschien de hoogte van uw pensioen aanpassen. Zodat uw bruto inkomen vóór uw AOW-leeftijd even hoog is als na uw AOW-leeftijd. Bereken wat voor u mogelijk is op Mijn Bouwpensioen.

Deeltijdpensioen

U kunt ook met deeltijdpensioen gaan voor uw AOW-leeftijd. Bereken op Mijn Bouwpensioen wat dit betekent voor uw pensioenbedrag.

Loonheffingskorting

Als u eerder met pensioen gaat, is het slim om even goed naar de loonheffingskorting te kijken. Zo zorgt u dat u niet te veel of te weinig belasting betaalt. Bekijk meer informatie over de loonheffingskorting.
Wilt u eerder dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd (deels) met pensioen gaan? Dat kan alleen als u minder gaat werken voor hetzelfde deel dat u pensioen laat ingaan. U mag niet de intentie hebben om later voor dat deel weer te gaan werken.

Dit bevestigt u aan ons met een intentieverklaring.

Vraagt u uw pensioen op papier aan? Dan is de intentieverklaring opgenomen in het aanvraagformulier. Dat moet u ondertekenen om met pensioen te gaan.

In Mijn Bouwpensioen moet u een vinkje plaatsen bij de verklaring.

Voldoet u aan de voorwaarden van de zwaarwerkregeling (sector Bouw & Infra) of zware beroepenregeling (sector Afbouw)? Dan kunt u vanaf 2021 maximaal drie jaar voor uw AOW-leeftijd stoppen met werken. U kunt in Mijn Bouwpensioen zien hoe uw pensioen kan aansluiten op de uitkering. Kies hiervoor ‘Plan uw pensioen’.

Als deze cao’s niet voor u gelden, kunt u geen gebruik maken van deze regelingen.

Als u pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.