Bedrag ineens: krijg tot maximaal 10% van uw pensioen

U kunt straks maximaal 10% van uw opgebouwde pensioen in één keer krijgen. Dit heet ‘bedrag ineens’. Waarschijnlijk is dit mogelijk vanaf 1 juli 2023. Bedrag ineens kunt u alleen aanvragen als u ook uw maandelijkse pensioen aanvraagt.

Wanneer kunt u kiezen voor bedrag ineens?

De minister heeft een wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer over het bedrag ineens. In dit voorstel staat dat deelnemers op zijn vroegst vanaf 1 juli 2023 kunnen kiezen voor ‘bedrag ineens’. Deze datum staat nog niet vast, maar is wel waarschijnlijk.

Wat betekent bedrag ineens?

Bedrag ineens is onderdeel van het nieuwe pensioenstelsel. Als u kiest voor bedrag ineens kunt u tot maximaal 10% van uw opgebouwde pensioen opnemen. U kunt ook een kleiner deel uit uw pensioenpot laten uitbetalen. U mag zelf kiezen wat u met dit bedrag doet. Bijvoorbeeld een deel van uw hypotheek aflossen of op vakantie. Zo kunt u uw pensioen beter afstemmen op uw persoonlijke situatie. Maar u hoeft niet voor bedrag ineens te kiezen.

Nadelen bedrag ineens

In één keer veel geld klinkt misschien goed, maar er zijn ook nadelen.
  • Het betekent dat u maandelijks minder pensioen krijgt uitgekeerd.
  • Het bedrag ineens kan gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. Of voor eventuele toeslagen, zoals huurtoeslag. Dit hangt onder andere af van de hoogte van het gestorte bedrag en uw persoonlijke situatie.
  • Als u voor bedrag ineens kiest, kunt u niet kiezen voor een hoog/laag pensioen of AOW-overbrugging. 

U wilt kiezen voor bedrag ineens

Wilt u voor bedrag ineens kiezen? Wacht dan met het aanvragen van uw pensioen. Als bedrag ineens wordt ingevoerd en u bent al met pensioen, kunt u niet meer voor bedrag ineens kiezen. Dat zou jammer zijn, als u dat toch had gewild. 

Zodra we meer weten over de ingangsdatum, leest u het op deze pagina. Zo kunt u de keuze maken die bij u past.