Eerder of later stoppen

U bepaalt zelf of u eerder met pensioen wilt. Maar uw pensioen moet daar natuurlijk wel hoog genoeg voor zijn.

Denkt u erover om eerder te stoppen met werken? Dan gaat uw pensioen eerder in. Maar uw pensioen is ook lager. U stopt namelijk eerder met  opbouwen van pensioen. Bovendien krijgt u langer pensioen.  Houd rekening met de volgende 3 zaken als u eerder wil stoppen.

 1. Uitgaven op een rij
  Als u stopt met werken voordat u AOW krijgt, heeft u dan genoeg geld? Dat hangt ook af van uw uitgaven. Daarom is het handig om op een rij te zetten welke uitgaven u verwacht als u met pensioen gaat (huur of hypotheek, auto, abonnementen, reizen, enzovoort). Denk ook aan ander inkomen naast uw pensioen.
  Ook goed om te weten: tot uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

 2. Hoogte pensioen aanpassen
  Wellicht kunt u de hoogte van uw pensioen aanpassen. Waardoor uw bruto inkomen tot uw AOW-leeftijd even hoog is als na uw AOW-leeftijd. Bereken wat er voor u mogelijk is in Mijn Bouwpensioen.

 3. In stappen met pensioen
  U kunt ervoor kiezen om vanaf 5 jaar voor uw AOW-leeftijd minder te gaan werken. En voor dat deel met pensioen te gaan. Dit heet deeltijdpensioen en daarvoor heeft u instemming nodig van uw werkgever. U kunt met deeltijdpensioen gaan in stappen vanaf 10%. Voor de uren die u minder gaat werken, krijgt u dan alvast een deel van uw pensioen uitbetaald. Over die uren bouwt u geen pensioen meer op. Bereken op Mijn Bouwpensioen wat dit voor u betekent.

Langer doorwerken zorgt ervoor dat uw pensioen hoger is voor de rest van uw leven. U kunt tot maximaal uw 67ste pensioen opbouwen. Na uw 67ste bouwt u geen pensioen meer op, ook al blijft u langer doorwerken. U kunt uw pensioendatum wel uitstellen. Dat kan tot maximaal uw 70ste. Als u uw pensioen uitstelt wordt uw pensioen hoger, omdat het pensioen minder lang uitgekeerd hoeft te worden.

Voor het uitstellen van uw pensioen is het geen vereiste meer dat u een dienstbetrekking heeft na uw 67ste. Daarom hoeft u geen zogenaamde ‘doorwerkverklaring’ meer op te sturen.

Ook goed om te weten: Na uw AOW-leeftijd betaalt u minder belasting.

Kies uw pensioenleeftijd in Mijn Bouwpensioen

Als u pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.