Eerder of later met pensioen

U bepaalt zelf of u eerder met pensioen wilt. Maar uw pensioen moet daar natuurlijk wel hoog genoeg voor zijn.

Denkt u erover om eerder te stoppen met werken? Dan gaat uw pensioen eerder in. Maar uw pensioen is ook lager. U stopt namelijk eerder met opbouwen van pensioen. Bovendien krijgt u langer pensioen. Houd rekening met de volgende zaken als u eerder wil stoppen.

Uitgaven op een rij

Als u stopt met werken voordat u AOW krijgt, heeft u dan genoeg geld? Dat hangt ook af van uw uitgaven. Daarom is het handig om op een rij te zetten welke uitgaven u verwacht als u met pensioen gaat (huur of hypotheek, auto, abonnementen, reizen, enzovoort). Denk ook aan ander inkomen naast uw pensioen.

Ook goed om te weten: tot uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

Hoogte pensioen aanpassen

Wellicht kunt u de hoogte van uw pensioen aanpassen. Waardoor uw bruto inkomen tot uw AOW-leeftijd even hoog is als na uw AOW-leeftijd. Bereken wat er voor u mogelijk is in Mijn Bouwpensioen.

In stappen met pensioen

U kunt ervoor kiezen om eerder dan uw AOW-leeftijd minder te gaan werken. En voor dat deel met pensioen te gaan. Dit heet deeltijdpensioen en daarvoor heeft u instemming nodig van uw werkgever. U kunt met deeltijdpensioen gaan in stappen vanaf 10%. Voor de uren die u minder gaat werken, krijgt u dan alvast een deel van uw pensioen uitbetaald. Over die uren bouwt u geen pensioen meer op. Bereken op Mijn Bouwpensioen wat dit voor u betekent.

Intentieverklaring Ouderdomspensioen

Wilt u eerder dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd (deels) met pensioen gaan? Dan ontvangt u van ons een intentieverklaring. Met deze verklaring geeft u aan dat u stopt met werken voor het deel van het pensioen dat u laat ingaan. Ook verklaart u daarmee niet de intentie te hebben om later voor dat deel weer te gaan werken. Zonder deze verklaring kunnen wij uw pensioen niet laten ingaan.

Langer doorwerken zorgt ervoor dat uw pensioen hoger is voor de rest van uw leven. U kunt tot maximaal uw 67ste pensioen opbouwen. Na uw 67ste bouwt u geen pensioen meer op, ook al blijft u langer doorwerken. U kunt uw pensioendatum wel uitstellen. Dat kan tot maximaal uw 70ste. Als u uw pensioen uitstelt wordt uw pensioen hoger, omdat het pensioen minder lang uitgekeerd hoeft te worden.

Voor het uitstellen van uw pensioen is het geen vereiste meer dat u een dienstbetrekking heeft na uw 67ste. Daarom hoeft u geen zogenaamde ‘doorwerkverklaring’ meer op te sturen.

Ook goed om te weten: Na uw AOW-leeftijd betaalt u minder belasting.

Kies uw pensioenleeftijd in Mijn Bouwpensioen

Als u pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.