Partnerpensioen omzetten

Als u met pensioen gaat, kunt u uw ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. Dit is alleen mogelijk voor het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd vanaf 1 januari 2006.

Bijvoorbeeld:

  • Omdat u geen partner heeft;
  • Omdat uw partner zelf een goed pensioen heeft.

Uw partner moet wel toestemming geven voor deze verhoging. Afhankelijk van de regeling(en) waarin u partnerpensioen heeft opgebouwd, krijgt uw partner na de verhoging namelijk geen of minder partnerpensioen. 

U ontvangt een half jaar voor uw AOW-leeftijd een brief van ons. Hierin verwijzen wij u naar Mijn Bouwpensioen. Daarop kunt u zelf uw pensioen berekenen en aanvragen. Daar kunt u ook aangeven of u uw ouderdomspensioen wilt verhogen met partnerpensioen. 

Kiest u niet voor omzetting van het partnerpensioen? En heeft u in de periode 2000 tot 2006 ouderdomspensioen opgebouwd? Dan wordt een deel hiervan gebruikt om het partnerpensioen te verhogen. Dit geldt ook voor het ouderdomspensioen dat u eventueel heeft opgebouwd in de aanvullingsregeling. Dit doen we omdat in de periode 2000 tot 2006 geen partnerpensioen kon worden opgebouwd.

Heeft u geen partner? Dan hebben wij in de pensioenplanner in Mijn Bouwpensioen het ouderdomspensioen al verhoogd met het partnerpensioen.

Uw keuze kunt u op twee gemakkelijke manieren aan ons doorgeven:

  1. Via Mijn Bouwpensioen. Controleer van tevoren of u inlogt met het juiste DigiD-niveau. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met partnerpensioen? Dan moet uw partner ook inloggen om toestemming te geven. Controleer dan ook zijn of haar DigiD-niveau. Heeft u alles naar wens ingevuld in Mijn Bouwpensioen? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' om uw aanvraag te verzenden.
  2. Als u ons belt, sturen wij u een formulier toe. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook het formulier ondertekenen.

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen. Als u de bevestiging heeft, is uw aanvraag definitief.

Let op! Heeft u definitief gekozen voor het verhogen van uw ouderdomspensioen met partnerpensioen? Dan kunt u deze keuze niet meer veranderen. 

Als u pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.