Partnerpensioen omzetten

Als u met pensioen gaat, kunt u uw ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. Dit heet omzetten. Op deze pagina leest u de keuzes en voorwaarden die hierbij horen.

Kort gezegd heeft u 2 keuzes rond het partnerpensioen als u uw ouderdomspensioen aanvraagt:

  • U laat het partnerpensioen voor uw partner bij uw overlijden zoals het is.
  • U verhoogt het ouderdomspensioen met het partnerpensioen dat is opgebouwd vanaf 1 januari 2006.
In Mijn Bouwpensioen ziet u direct uw netto pensioenbedragen. U ziet ook direct wat u en uw partner krijgen als u het partnerpensioen omzet.

Redenen om te kiezen voor het omzetten van partnerpensioen naar ouderdomspensioen:

  • Uw partner heeft zelf een goed pensioen. 
  • Uw partner heeft een beperkte levensverwachting. 
  • U heeft geen partner.

Uw partner moet wel toestemming geven voor het omzetten. Uw partner kan namelijk minder of helemaal geen partnerpensioen krijgen. Dit hangt af van de regeling(en) waarin u partnerpensioen heeft opgebouwd. In Mijn Bouwpensioen ziet u precies om welke bedragen het gaat.

U kunt alleen ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen dat u heeft opgebouwd  vanaf 1 januari 2006.

Kiest u niet voor omzetting van het partnerpensioen? En heeft u in de periode 2000 tot 2006 ouderdomspensioen opgebouwd? Dan gebruiken we een deel hiervan om het partnerpensioen te verhogen. Dit geldt ook voor het ouderdomspensioen dat u eventueel heeft opgebouwd in de aanvullingsregeling 55min. Dit doen we omdat u in de periode 2000 tot 2006 en in de aanvullingsregeling 55min geen partnerpensioen kon opbouwen.

Op Mijn Bouwpensioen kunt u zelf uw pensioen berekenen en aanvragen. U kunt daar ook ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. 

Heeft u geen partner? Dan hebben wij op Mijn Bouwpensioen het ouderdomspensioen al zoveel mogelijk verhoogd met het partnerpensioen.

U logt in op Mijn Bouwpensioen met DigiD. Check of u de juiste instellingen van uw DigiD geactiveerd heeft. Bekijk dan ook direct of de DigiD-instellingen van uw partner kloppen.
1.    Heeft u alles naar wens ingevuld op Mijn Bouwpensioen? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' om uw aanvraag te verzenden.
2.    U kunt ons ook bellen, dan  sturen wij u een formulier toe. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook het formulier ondertekenen.

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen. Als u de bevestiging heeft, is uw aanvraag definitief. U kunt uw keuze daarna dus niet meer aanpassen.

U bouwt pensioen op bij bpfBOUW. Daarom kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.