Loonheffing en loonheffingskorting

Iedereen die een inkomen heeft, betaalt belasting. Als voorheffing op de inkomstenbelasting houden wij loonheffing in op uw brutopensioen.

Loonheffing bestaat uit:
 
  • loonbelasting
  • premie (een geldbedrag) voor verplichte volksverzekeringen als de AOW en Anw

Krijgt u pensioen van bpfBOUW? Dan maken wij gebruik van loonheffingskorting als u dat wilt.

U betaalt dan minder loonheffing. Deze loonheffingskorting mag maar bij 1 werkgever of uitkerende organisatie gebruikt worden. U mag zelf bepalen bij wie u de korting gebruikt. De Belastingdienst rekent met behulp van uw belastingaangifte uit of u genoeg belasting heeft betaald. Heeft u te veel of te weinig belasting betaald? Dan krijgt u geld terug of moet u nog bijbetalen. Zo krijgt u uiteindelijk altijd de korting waar u recht op heeft.
Dat is een persoonlijke keuze. Het hangt af van de hoogte van uw inkomen, uw situatie en uw voorkeur.

U heeft 1 inkomen

Als u gebruik maakt van de loonheffingskorting, houdt u maandelijks netto meer over. Maakt u geen gebruik van de korting? Dan krijgt u mogelijk geld terug van de Belastingdienst.

U heeft meerdere inkomens en deze zijn even hoog

Zijn beide (of meer) inkomens ongeveer gelijk? Dan maakt het niet uit voor welk inkomen u de korting gebruikt.

U heeft meerdere inkomens en deze zijn niet even hoog

  • Maakt u gebruik van loonheffingskorting over uw hoogste inkomen? Mogelijk betaalt u dan elke maand te weinig belasting. De Belastingdienst verrekent dit achteraf via uw belastingaangifte. Er is een kans dat u een bedrag terug moet betalen aan de Belastingdienst.
  • Maakt u gebruik van loonheffingskorting over uw laagste inkomen? Mogelijk betaalt u dan elke maand te veel belasting. De Belastingdienst verrekent dit achteraf via uw belastingaangifte. Er is een kans dat u een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.
  • Maakt u geen gebruik van loonheffingskorting? Mogelijk betaalt u dan elke maand te veel belasting. De Belastingdienst verrekent dit achteraf via uw belastingaangifte. Er is een kans dat u een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.

En ontvangt u pensioen van bpfBOUW? Dan regelt u dit zelf in Mijn Bouwpensioen. Log in met DigiD. Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD aan heeft staan. Dit is nodig om uw loonheffingskorting aan te passen. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg.

Wilt u de dag in de maand kiezen waarop de Belastingdienst uw loonheffingskorting aanpast? Ga dan naar belastingdienst.nl en download het formulier 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen'. Vul het formulier in en stuur het naar ons op.

U betaalt belasting in het land waar u woont en in Nederland. Met een aantal landen heeft Nederland afspraken gemaakt. Deze afspraken staan vast in belastingverdragen. Daarin regelen landen onderling de toestemming om belasting te heffen. 

U kunt mogelijk vrijstelling krijgen voor het betalen van loonheffing op uw pensioen van bpfBOUW. U hoeft in dat geval geen loonheffing te betalen. U vraagt vrijstelling aan bij de Belastingdienst, afdeling Buitenland. Hiervoor heeft u ons loonheffingsnummer nodig. Dit is: 003 028 148 L05.
 
Als u vrijstelling krijgt, ontvangt u van de Belastingdienst een verklaring. Stuur een kopie van deze verklaring naar administratie@bpfbouw.nl of naar: 
 
BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE  Amsterdam
Wij helpen u graag. Neem contact met ons op voor vragen.