Loonheffing en loonheffingskorting

Heeft u een inkomen, dan betaalt u inkomstenbelasting. Deze belasting wordt loonheffing genoemd. Deze loonheffing houden wij in op uw brutopensioen en betalen we namens u aan de Belastingdienst. Het bedrag wat overblijft is het nettopensioen. U ontvangt dit op uw bankrekening.

Loonheffing bestaat uit:
 
  • loonbelasting
  • premie (een geldbedrag) voor verplichte volksverzekeringen als de AOW en Anw

Krijgt u pensioen van bpfBOUW? Dan maken wij gebruik van loonheffingskorting als u dat wilt.

U betaalt dan minder loonheffing. Deze loonheffingskorting mag maar bij 1 werkgever of uitkerende organisatie gebruikt worden. U mag zelf bepalen bij wie u de korting gebruikt. De Belastingdienst rekent met behulp van uw belastingaangifte uit of u genoeg belasting heeft betaald. Heeft u te veel of te weinig belasting betaald? Dan krijgt u geld terug of moet u nog bijbetalen. Zo krijgt u uiteindelijk altijd de korting waar u recht op heeft.
Dat is een persoonlijke keuze. Het hangt af van de hoogte van uw inkomen, uw situatie en uw voorkeur.

U heeft 1 inkomen

Als u gebruik maakt van de loonheffingskorting, houdt u maandelijks netto meer over. Maakt u geen gebruik van de korting? Dan krijgt u mogelijk geld terug van de Belastingdienst.

U heeft meerdere inkomens en deze zijn even hoog

Zijn beide (of meer) inkomens ongeveer gelijk? Dan maakt het niet uit voor welk inkomen u de korting gebruikt.

U heeft meerdere inkomens en deze zijn niet even hoog

  • Maakt u gebruik van loonheffingskorting over uw hoogste inkomen? Mogelijk betaalt u dan elke maand te weinig belasting. De Belastingdienst verrekent dit achteraf via uw belastingaangifte. Er is een kans dat u een bedrag terug moet betalen aan de Belastingdienst.
  • Maakt u gebruik van loonheffingskorting over uw laagste inkomen? Mogelijk betaalt u dan elke maand te veel belasting. De Belastingdienst verrekent dit achteraf via uw belastingaangifte. Er is een kans dat u een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.
  • Maakt u geen gebruik van loonheffingskorting? Mogelijk betaalt u dan elke maand te veel belasting. De Belastingdienst verrekent dit achteraf via uw belastingaangifte. Er is een kans dat u een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.
En ontvangt u pensioen van bpfBOUW? Dan regelt u dit zelf in Mijn Bouwpensioen. Log in met DigiD. Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD aan heeft staan. Dit is nodig om uw loonheffingskorting aan te passen. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg.
U betaalt belasting in het land waar u woont en in Nederland. Met een aantal landen heeft Nederland afspraken gemaakt. Deze afspraken staan vast in belastingverdragen. Daarin regelen landen onderling de toestemming om belasting te heffen. 

U kunt mogelijk vrijstelling krijgen voor het betalen van loonheffing op uw pensioen van bpfBOUW. U hoeft in dat geval geen loonheffing te betalen. U vraagt vrijstelling aan bij de Belastingdienst, afdeling Buitenland. Hiervoor heeft u ons loonheffingsnummer nodig. Dit is: 003 028 148 L05.
 
Als u vrijstelling krijgt, ontvangt u van de Belastingdienst een verklaring. Stuur een kopie van deze verklaring naar administratie@bpfbouw.nl of naar: 
 
BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE  Amsterdam
Wij helpen u graag. Neem contact met ons op voor vragen.