Uit elkaar gaan

U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap, maar gaat uit elkaar. Of u woonde samen en gaat uit elkaar.

Er zijn twee dingen belangrijk.

  • Uw ex-partner heeft mogelijk recht op de helft van uw pensioen;
  • Uw ex-partner krijgt misschien ook bijzonder partnerpensioen wanneer u overlijdt.
Meld binnen twee jaar of u uw ouderdomspensioen wilt verdelen tussen uzelf en uw ex-partner. Gebruik hiervoor het officiële formulier van de Rijksoverheid. Wij zorgen dan voor de verdeling van uw ouderdomspensioen. U kunt de verdeling van uw pensioen ook anders regelen. Dat doet u in uw scheidingsconvenant. Besluit u samen om het ouderdomspensioen niet te verdelen? Dan hoeft u dit niet bij ons te melden.
In de wet staat niets over het verdelen van ouderdomspensioen na samenwonen. U bepaalt dat dus zelf. Als u uw samenlevingscontract opzegt bij de notaris, kunt u direct vastleggen of en hoe u uw ouderdomspensioen verdeelt. U moet dat zelf regelen. Wij betalen geen ouderdomspensioen aan uw ex-partner.

U kunt uw partner op 2 manieren afmelden:

  • De gemakkelijkste manier om uw ex-partner af te melden is via Mijn Bouwpensioen 
  • U kunt ons ook een brief of e-mail sturen waarin u meldt vanaf wanneer uw samenlevingscontract is beëindigd. Vergeet niet uw eigen klantgegevens (naam, klantnummer en geboortedatum), de naam en geboortedatum van uw ex-partner te vermelden. 

Heeft u uw samenlevingscontract bij de notaris laten beëindigen? Stuur dan een kopie van de beëindiging van het contract mee. U kunt deze brief sturen naar: bpfBOUW, Postbus 637, 1000 EE in Amsterdam. Of stuur een e-mail naar administratie@bpf.nl.

Wilt u weten wat uit elkaar gaan betekent voor uw pensioen? Als u pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.