Uit elkaar gaan

U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap, maar gaat uit elkaar. Of u woonde samen en gaat uit elkaar.

Er zijn twee dingen belangrijk.

  • Uw ex-partner heeft mogelijk recht op de helft van uw pensioen;
  • Uw ex-partner krijgt misschien ook bijzonder partnerpensioen wanneer u overlijdt.
Meld binnen twee jaar of u uw ouderdomspensioen wilt verdelen tussen uzelf en uw ex-partner. Gebruik hiervoor het officiële formulier van de Rijksoverheid. Wij zorgen dan voor de verdeling van uw ouderdomspensioen. U kunt de verdeling van uw pensioen ook anders regelen. Dat doet u in uw scheidingsconvenant. Besluit u samen om het ouderdomspensioen niet te verdelen? Dan hoeft u dit niet bij ons te melden.
In de wet staat niets over het verdelen van ouderdomspensioen na samenwonen. U bepaalt dat dus zelf. Als u uw samenlevingscontract opzegt bij de notaris, kunt u direct vastleggen of en hoe u uw ouderdomspensioen verdeelt. U moet dat zelf regelen. Wij betalen geen ouderdomspensioen aan uw ex-partner.

Hoe meldt u uw ex-partner af?

Stuur ons een brief waarin u vertelt dat u uw samenlevingscontract heeft beëindigd. Laat uw ex-partner deze ook ondertekenen. Heeft u uw samenlevingsverband bij de notaris laten beëindigen? Stuur dan een kopie van de notariële beëindiging van het contract mee. U kunt deze brief sturen naar:

BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE AMSTERDAM

Wilt u weten wat uit elkaar gaan betekent voor uw pensioen? Als u pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.