Vraag en antwoord over deeltijdpensioen

Wil uw werknemer meer vrije tijd? Of wordt het werk hem te zwaar maar wil hij nog niet helemaal met pensioen? Dan is deeltijdpensioen van bpfBOUW mogelijk een goede oplossing. U leest er hieronder meer over. Zo kunt u mogelijke vragen van uw werknemer makkelijk beantwoorden.

Bekijk ook onze pagina over deeltijdpensioen voor werknemers. Of neem contact met ons op.
Met een deeltijdpensioen ontvangt uw werknemer alvast een deel van zijn pensioen. Dat kan in stappen vanaf 10%. Stel, uw werknemer begint met 4 dagen werken in plaats van 5. Dan kan hij elke maand alvast 20% van zijn pensioen krijgen. 
 
Uw werknemer kiest het percentage voor minimaal 1 jaar. Na dat jaar kan hij opnieuw kiezen: of hij houdt het op 20%. Of hij gaat nog wat minder werken. Uw werknemer hoeft geen jaar te wachten als hij van deeltijdpensioen naar 100% pensioen wil gaan. Heeft uw werknemer eenmaal gekozen voor (een percentage) deeltijdpensioen? Dan kan hij dit niet meer terugdraaien.
Dit ligt onder andere aan zijn uitgaven. Het kan hem helpen hier een overzicht van te maken. Zijn de uitgaven van uw werknemer lager dan zijn inkomsten? Misschien kan hij dan ook rondkomen als hij minder gaat werken. Met deeltijdpensioen gaan is dan niet nodig. 
 
Wil uw werknemer minder werken maar verdient hij te weinig om dan nog rond te komen? Dan kan deeltijdpensioen een mogelijke oplossing zijn.
Dit kan op elke gewenste leeftijd. Aanvragen kan vanaf 6 maanden voordat uw werknemer met deeltijdpensioen wil. Hij doet dit via Mijn Bouwpensioen. Uiteraard na overleg met u als werkgever.
 
De aanvraag moet ten minste 1 maand voor de gewenste pensioendatum bij ons binnen zijn. Wil uw werknemer meer dan 5 jaar voor zijn AOW-leeftijd met deeltijdpensioen? Dan heeft hij een zogenaamde intentieverklaring nodig. 
Met de Pensioenplanner op Mijn Bouwpensioen berekent uw werknemer wat zijn deeltijdpensioen per maand is. Let op: De Pensioenplanner gaat ervan uit dat uw werknemer pensioen blijft opbouwen bij bpfBOUW voor de dagen die hij nog werkt. 
 
Maakt uw werknemer al gebruik van deeltijdpensioen en wil hij dit uitbreiden? Dan kan hij contact met ons opnemen. Deeltijdpensioen uitbreiden kan namelijk niet via Mijn Bouwpensioen. 
Deeltijdpensioen heeft gevolgen voor het ouderdomspensioen dat uw werknemer de rest van zijn leven krijgt. Dat wordt iets lager. Uw werknemer ontvangt een deel van zijn ouderdomspensioen namelijk al voor zijn AOW-leeftijd, als deeltijdpensioen. Ook bouwt uw werknemer alleen nog pensioen op over de dagen die hij nog werkt. Als hij 1 dag met deeltijdpensioen gaat, bouwt hij dus per week 1 dag minder pensioen op.