Heb je op Mijn Bouwpensioen gekeken wat je pensioen wordt? En wil je graag meer pensioen opbouwen? Bekijk dan wat jij kunt doen om meer inkomen te krijgen.

 

1. Sparen met belastingvoordeel

Kun je wat missen? Zet dan geld vast in een potje voor later. Dat kan een lijfrenteverzekering, een bankspaarrekening of een beleggingsrekening zijn. Een groot bedrag ineens kun je in een koopsompolis storten. De inleg kun je elk jaar aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Je moet dan wel kunnen laten zien dat je een pensioentekort hebt en tussentijds niets opnemen of laten uitkeren. In dat geval hoef je over de inleg geen inkomstenbelasting te betalen.

2. Zelf sparen of beleggen zonder belastingvoordeel

Wil je tussentijds geld kunnen opnemen? Kies dan voor zelf sparen of beleggen. Als je spaart of belegt, dan beschik je namelijk zelf over je geld. Het belastingvoordeel heb je dan niet: de inleg is niet aftrekbaar van je inkomen voor de inkomstenbelasting. En boven een bepaald bedrag ga je vermogensbelasting betalen. In 2023 is dit boven een spaarbedrag van € 57.000, voor fiscale partners € 114.000. Beleggen kan winstgevend zijn. Maar let op! Bij beleggen loop je het risico alles te verliezen.

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

3. Hypotheek aflossen of overwaarde opeten

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Kijk goed naar de voorwaarden en los meer af. Je loopt wat renteaftrek mis, maar krijgt hier maandelijkse lagere woonlasten voor terug. Heb je veel overwaarde? Dan kun je je huis ‘opeten’ met een verzilverhypotheek. Je hebt dan meer geld te besteden. Laat je goed informeren door een onafhankelijk financieel adviseur.

4. Energie besparen

Kun je energie besparen in huis? Denk aan isolatie en zonnepanelen. Voor het aanbrengen kun je subsidie aanvragen of als je ouder bent dan 57 jaar een verzilverlening. Ook een energiezuinige ketel en apparaten met een A-label sparen jaarlijks veel geld uit. Als je investeert, heb je nu en straks een lagere energierekening en dus meer te besteden.

5. Werkhobby zoeken

Misschien moet je er niet aan denken: werken na je pensioen. Toch heeft dat zo zijn voordelen:

  • het geeft voldoening;
  • je doet sociale contacten op;
  • je kunt bijverdienen naast je AOW en pensioen.

Of je nu uitzendkracht wordt, ergens in dienst gaat of voor jezelf begint. Wat het ook wordt: klussen doen, tuinman of huismeester, hondenoppas of bezorger, je kunt er nu al over nadenken. Praat erover, zoek uit waar vraag naar is, volg een cursus. Dan weet je straks wat je wilt en wat er kan.

Handige websites

Meer tips? Ga dan naar een van deze handige websites:

  • Krijg op kandoor.nl kosteloos antwoord op al je vragen over geld.
  • Wijzeringeldzaken.nl is de wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken.
  • Het Nibud geeft onafhankelijke tips en adviezen over de huishoudportemonnee.
  • Alles over belastingen en belastingvoordelen vind je op belastingdienst.nl.