Samen je inkomen voor later regelen? En wat kun je doen als je partner wegvalt? Arjan Zum Grotenhof (49), vestigingsleider bij een dakdekkersbedrijf, vertelt over zijn situatie. Vakbondsconsulent Desirée van den Hout (FNV) geeft daarover advies op maat.

Artikel uit juli 2021

Pensioenpotjes

'Ik heb drie ‘pensioenpotjes’ maar eigenlijk geen idee hoeveel het samen is. De laatste jaren is het onrustig rond pensioenfondsen. Ik sta er altijd van te kijken dat de stabiliteit zo gigantisch afhankelijk is van de wereldeconomie. De dekkingsgraad moet boven de 104% liggen anders kan er gekort worden op de pensioenen. 

Vragen van collega’s over eerder stoppen met werken, partnerpensioen of de gevolgen bij uitval of overlijden zetten mij wel eens aan het denken. Vooral ook omdat het ons persoonlijk treft. Mijn vrouw is ongeneeslijk ziek. We hebben twee opgroeiende kinderen. Dan bekijk je dingen toch door een andere bril. De zakelijke kant van je pensioen blijft natuurlijk belangrijk, maar dat is van later zorg. De kwaliteit van leven en wat je nu nog kunt doen staat voorop; je weet niet wat de toekomst brengt. 

Hoe hoog is jouw pensioen bij bpfBOUW?

In de nieuwe pensioenregeling wordt het misschien mogelijk een deel van je pensioen in een keer op te nemen voor bijvoorbeeld een verre reis. Dat is een mooi idee, maar wij wachten daar maar niet op. Een van onze kinderen gaat volgend jaar studeren en we kijken heel erg uit naar een mooie rondreis met het gezin door Noorwegen. Hopelijk nog deze zomer.’

Vakbondsconsulent Desirée (FNV) over de situatie van Arjan

 

‘Ik begrijp maar al te goed dat Arjan kiest voor kwaliteit van leven in het hier en nu. Ik zou eerlijk gezegd precies hetzelfde doen. Toch wil ik hem op het hart drukken om ook te kijken wat de inkomensgevolgen zijn als zijn vrouw komt te overlijden. Hij heeft nu belangrijkere zaken aan zijn hoofd, maar een goed inkomen later is ook belangrijk. Kun je het zelf niet opbrengen, vraag dan hulp van een deskundige hierbij. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd of zijn vrouw pensioen en partnerpensioen heeft opgebouwd. Dat zou ik zeker uit (laten) zoeken.

Het is ook verstandig voor Arjan om eens te gaan kijken wat het totale opgebouwde pensioen is bij de verschillende pensioenfondsen. Zodat je een idee hebt wat je inkomen later bij benadering kan zijn. Er is een website van de overheid waar het totaaloverzicht vermeld staat: mijnpensioenoverzicht.nl. Ik zou Arjan willen adviseren contact op te nemen met een vakbondsconsulent zodra hij hieraan toe is. Want pensioen is inderdaad iets voor later. Maar zorgen voor een goed pensioen moet je nu doen.'