Iedereen zoekt altijd naar evenwicht. Of het nu gaat om geld, tijd of werk. Werken in de bouw is mooi, maar vaak hard werken. Hoe laad jij je op? Gepensioneerd timmerman Rob Pijst (71) vertelt ons hoe hij werk en privé in balans houdt.

Artikel uit magazine Bouwpensioen juli 2022

Loop en kijk mee, daar leer je van

'Ik werkte al op mijn 14de als loodgieter. Maar 5 jaar later besloot ik weer naar school te gaan om timmerman te worden. Een werkweek van 45 uur en 's avonds naar school was toen gewoon. 

Dat is nu heel anders. De nieuwe generatie is niet van de telefoon af te krijgen. Laat dat ding nou eens liggen! Ouderwetse handvaardigheid ontbreekt tegenwoordig. Loop en kijk mee, zou ik willen zeggen, daar leer je van. 

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Pas op dat je niet te veel uren maakt

Ik ben zelfstandig gaan werken na 35 jaar bij een baas. Dat was prima, maar ik heb toch een waarschuwing voor de jonge generatie: als zelfstandige maak je gauw veel uren. Pas daar goed op want het kan je je huwelijk kosten, plus je gezondheid. Ik weet er alles van. Doe ook andere dingen. 

Als je gedreven bent is het best lastig om nee te zeggen. Dat vind ik nog steeds moeilijk, omdat ik het leuk werk vind. Ik doe nog steeds timmerwerk, zo’n 3 dagen per week. 

Mijn vrouw en ik hebben een foodtruck gekocht. Die ben ik nu helemaal aan het verbouwen. Daar kan zij straks Thaise hapjes in verkopen. En ik denk dat ik ook wel meega! Ik heb pensioen opgebouwd in 35 jaar werken voor een baas. Ik red me financieel wel, maar werk nog wat door, ook omdat ik het leuk vind.’