Iedereen zoekt altijd naar evenwicht. Of het nu gaat om geld, tijd of werk. Werken in de bouw is mooi, maar vaak hard werken. Hoe laad jij je op? Maaike Ram (21) is timmerman in opleiding en vertelt ons hoe zij werk en privé in balans houdt.

Artikel uit magazine Bouwpensioen juli 2022

Nog steeds vooral een mannenberoep

‘Ik heb meegedaan aan Vrouwen die bouwen, de serie van de NPO. De bouw is nog steeds vooral een mannenberoep. Ik liep als kind al met mijn vader mee in de bouw, maar ik koos voor de opleiding tot onderwijsassistent. 

Na een paar jaar besloot ik toch dat de bouw beter bij mij past. Nu werk ik fulltime in de bouw en volg ik 2 avonden per week de opleiding allround timmerman niveau 3. Dat is een volle agenda. Maar zodra ik in de auto stap, laat ik het werk los.

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Je moet tegen een stootje kunnen

Ik ben jong en ik ben gek op festivals. Dat is mijn ontspanning. Ik wist waar ik aan begon toen ik in de bouw ging werken: je moet tegen een stootje kunnen. En soms moet je even duidelijk zijn, als een opmerking te ver gaat. Collega’s kunnen trouwens ook weer té voorzichtig zijn omdat je een vrouw bent. Man of vrouw, voor mij is het gewoon werk en heel normaal. 

Mensen zijn nog wel eens verbaasd als ze mij zien werken. Dan krijg je complimenten over hoe knap het is dat ik het volhoud. Natuurlijk is het zwaar werk, maar dat is het voor mannen ook. Daarom zijn goede regelingen rond sparen en pensioenopbouw heel belangrijk. Je werkt voor je toekomst.’