Gebroeders De Koning uit Papendrecht bouwt bij Bergambacht een nieuwe kade in de Lek die geschikt is voor grotere binnenvaartschepen en zwaardere overslagkranen. 

Versleten kade

‘De huidige kade is op, versleten’, zegt projectleider Paulus van den Berg van Gebroeders De Koning. ‘Dat komt doordat schepen steeds groter worden en het materieel op het land steeds zwaarder. Daardoor wordt de kade zwaarder belast.’ Dus komt er een 320 meter lange, nieuwe kade. 70 meter daarvan is voor Zand & Grondhandel A. Molenaar, de buurman van Overslag Terminal Bergambacht (OTB). De Lek wordt ook een beetje ‘rechtgetrokken’: de oude kade heeft namelijk geen rechte lijn. De nieuwe kade is bij het ene punt circa 3 meter verwijderd van de oude, maar op een ander punt wel 18 meter.

Nieuw land

De samenwerking tussen Gebroeders De Koning en OTB en zijn buurbedrijf is tamelijk uniek, zegt Van den Berg: ‘Wij bouwen in dit geval alleen de harde kadeconstructie (de stalen damwand en de verankering) en het kademeubilair, zoals het stalen afdekprofiel, de bolders en het wrijfhout. Dat beschermt schepen tegen beschadiging. OTB en A. Molenaar leveren zelf het droogmateriaal aan voor de ruimte tussen de bestaande en de nieuwe kade, en brengen dit ook aan.’ Er wordt op die manier circa 3000 vierkante meter land gewonnen.

Feiten

  • Opdrachtgever: Overslag Terminal Bergambacht (OTB).
  • Hoofdaannemer: Gebroeders De Koning, Papendrecht.