Wie in de bouw werkt, hoeft niet bang te zijn de komende jaren zonder werk te zitten. Timmerman Gertjan (62) vertelt hoe hij denkt over zijn (nabije) toekomst. Hoe ziet hij zijn werk, pensioen en privéleven?

Artikel uit Bouwpensioen maart 2022

Leuk werk, maar lichamelijk zwaar

‘Ik ben al 45 jaar timmerman. Dat ik iets technisch zou gaan doen zat er al van jongs af aan in. Ik vind het werk nog steeds leuk, maar lichamelijk wordt het te zwaar. Ik heb versleten knieën en ook slijtage aan de nekwervels. Daardoor is de batterij de laatste 2 uur van de dag op. Mijn werkgever heeft daar begrip voor, en als komende maart het casco van het project waar we nu aan werken klaar is, hoop ik voortaan alleen lichter werk te kunnen doen. 

Wil jij eerder stoppen met werken?

Blij met de zwaarwerkregeling

Ik maak gebruik van de 55-plus-regeling, waardoor ik altijd vrijdag vrij ben. En ik ben hartstikke blij met de zwaarwerkregeling. Daar ga ik ook zeker gebruik van maken, dus over 2 jaar stop ik ermee. Daardoor krijg ik op mijn 67ste minder pensioen dan wanneer ik zou doorwerken, maar het is allemaal goed te doen. 

Ik heb een eigen woning en de hypotheek is nog geen € 300 per maand. Na mijn pensioen blijf ik de dingen doen die ik nu al leuk vind. Ik mag graag fietsen, knutselen in mijn schuur en oppassen op mijn kleinkinderen. Ik ben laatst weer boodschappen met ze wezen doen en het was geweldig, zoals iedere keer. Echt wat je noemt quality time.’