BpfBOUW zet in op een duurzame samenleving. Niet alleen met woorden maar ook met daden. En met succes: volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) zijn we het op 1 na duurzaamste pensioenfonds van Nederland. In welke duurzame vastgoedprojecten beleggen we zoal?

Artikel uit maart 2021

Woonzorgcentrum Villa Verde in Harderwijk

Circulair bouwen

In Harderwijk wordt een voormalig kantoorgebouw verbouwd. Hier komt Villa Verde, het eerste woonzorgcentrum van Nederland zonder afval van bouw materiaal. 90% van de materialen in het bestaande gebouw wordt opnieuw gebruikt. In het nieuwe pand, of als bouwmateriaal voor een ander gebouw. Nieuwe onderdelen zijn zo gemaakt dat ze compleet te recyclen zijn. Dit heet circulair bouwen. 

Makkelijk te verbouwen

Bij de verbouwing wordt zo min mogelijk lijm gebruikt. Hierdoor kun je onderdelen in de toekomst makkelijk verbeteren, vervangen of demonteren. Er worden bijvoorbeeld bakstenen gebruikt die niet met cement, maar met stalen pinnen aan elkaar zitten. Is het woon-zorggebouw straks niet meer nodig? Dan kan het in slechts een paar maanden worden omgebouwd tot bijvoorbeeld een kantoor of appartementen. BpfBOUW investeert in deze manier van bouwen, omdat die veel minder belastend is voor het milieu dan traditioneel bouwen. En minstens zo belangrijk: duurzaam vastgoed is comfortabel en gezond voor huurders. Ook is het waardevaster dan traditionele bouw. 

Ontwerp woonzorgcentrum Villa Verde in Harderwijk

Grootste opbrengst

BpfBOUW maakt zich sterk voor een duurzame leefomgeving om in te wonen, werken en recreëren. We helpen mee met het zorgen voor een aantrekkelijke en leefbare omgeving. Op die manier leveren onze beleggingen het meeste op voor zowel de samenleving als onze deelnemers. We beleggen bijvoorbeeld veel in zorgvastgoed, zoals het project in Harderwijk. Zo helpen we onder anderen ouderen en mensen met een beperking om prettig te kunnen wonen.

Wooncomplex LIFE in Amsterdam

lhbtiq+-vriendelijk samenleven

In Amsterdam is het complex LIFE opgeleverd. Samen met woningcorporatie Habion en zorgorganisatie Cordaan heeft Bouwinvest hier een plek gecreëerd waar lhbtiq+-vriendelijk samenleven (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer, red.) centraal staat. Met deze investering zijn in de Amsterdamse Houthavens 24 zorgappartementen in de vrije sector tot stand gekomen en 940 m 2 aan ruimte voor voorzieningen. Denk aan een restaurant, apotheek, huisartsen, fysiotherapie, dagbesteding en thuiszorg. De woningen zijn bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben, maar zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. 

Betaalbaar wonen

De druk op de woningmarkt is enorm. Het geschatte woningtekort in 2020 was ongeveer 300.000 en dit zou kunnen oplopen tot 1 miljoen woningen in de periode tot 2035. Meer bouwen is dus nodig om woningen ook in de toekomst betaalbaar te houden. Daarom investeert bpfBOUW volop in middenhuurwoningen. Een goed voorbeeld is het project Rachmaninoff in Utrecht. Daar worden 53 middenhuurwoningen verhuurd in het voormalige Stadskantoor. De gemeente Utrecht, WoningNet en onze vermogensbeheerder voor vastgoed Bouwinvest werkten samen om de woningen met voorrang toe te wijzen aan middeninkomens én aan mensen die een sociale huurwoning achterlieten. Doorstroming dus! 

Slim verwarmen

BpfBOUW wil een bijdrage leveren aan het terugdringen van CO 2 -uitstoot. Daarom investeren we onder andere in de isolatie van gebouwen, in ‘slimme’ verwarmings-, koelings- en verlichtingssystemen en in het opwekken van duurzame energie. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in het duurzaam maken van het World Trade Centrum Rotterdam. Dit hoge kantoor gebouw is van energielabel E naar energielabel A gegaan. Label A is het meest energiezuinig. Dit is bereikt door een geheel nieuw systeem voor klimaatbeheersing te installeren. De installatie voor het zuiveren van de lucht wordt aangedreven met behulp van de warmte in het pand. Hierdoor hoeft de koude buitenlucht minder te worden opgewarmd. 

Appartementencomplex de Rolderdiephof in Utrecht

Slim batterijsysteem

In het appartementencomplex de Rolderdiephof in Utrecht hebben we ook geïnvesteerd in een nieuwe manier van duurzaam energieverbruik. Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd, samen met een volledig herbruikbaar batterij systeem. Zo worden verbruik en opwekking van energie met elkaar in balans gebracht en kan de zonne-energie ook worden ingezet als de zon niet schijnt. Dit systeem slaat schone energie op als de zon schijnt en levert energie op piekmomenten, als het energienetwerk zwaar belast wordt. Dit systeem zal ook worden aangebracht in ten minste 6 andere woongebouwen op locaties in Leidschendam en Zoetermeer. Duurzame energie kan door deze investering worden gebruikt op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. 

Veilig werken

Behalve voor een prettige woonomgeving en duurzame gebouwen zetten wij ons ook in voor een veilige werkplek. Daarom investeren we zoveel mogelijk in bouwprojecten die aangemeld zijn als Bewuste Bouwplaats bij de Stichting Bewuste Bouwers. Die werkt namelijk met een gedragscode. Daarin wordt onder andere veilig werken gegarandeerd. Die verantwoordelijkheid nemen we ook.

Nieuw beleid

In de loop van dit jaar komt bpfBOUW met nieuw beleid voor verantwoord beleggen en met nieuwe duurzame doelstellingen. Om na te gaan wat onze deelnemers. en andere betrokkenen belangrijk vinden heeft bpfBOUW uitgebreid onderzoek gedaan. We houden je via Bouwpensioen of bouwpensioen.nl op de hoogte. 

BpfBOUW laat het vermogen beheren door twee partijen. APG belegt voor bpfBOUW o.a. in aandelen, bedrijfs- en staatsobligaties. Bouwinvest is de vermogensbeheerder voor de vastgoedbeleggingen.