Er is altijd wel ergens een badkamer te tegelen of een tuinhek te timmeren. Want je bent er goed in. En je vindt het leuk. Maar ook als je niet klust in je vrije tijd is er genoeg wat energie slurpt. Kinderen, huishouden, mantelzorg … 5 tips voor meer rust.

Artikel uit Bouwpensioen magazine juli 2022

Tip 1. Rust tijdens je werk

Als je pauze hebt, pauzeer dan ook echt. Maak je hoofd even leeg. Bijvoorbeeld met een wandelingetje. Ook al beweeg je genoeg in je werk, een verandering van omgeving geeft rust in je hoofd.

Tip 2. Zeg vaker nee

Zeg je vaak ‘ja’ als iemand je om hulp vraagt? En baal je daar soms achteraf van? Probeer eens te zeggen: ‘Ik ga kijken of ik het in kan plannen. Ik kom erop terug.’ Dan heb je tijd om na te denken of je het wilt doen en wanneer je er tijd voor kunt maken. Wil je het niet? Dan zeg je nee.

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Tip 3. Plan 'leuke dingen' in

Van het bezoeken van vrienden tot sporten of langs de lijn staan bij je (klein)kinderen. Als het eenmaal in de agenda staat, is het veel duidelijker hoeveel ruimte je verder nog hebt. Zorg ook dat je regelmatig een lege agenda hebt. Bijvoorbeeld een week zonder afspraken. Of maak maximaal 2 afspraken per week. Dat geeft rust. En ook ruimte voor spontane invallen.

Tip 4. Maak tijd voor jezelf

Het klinkt té eenvoudig, maar júist als je druk bent, heb je tijd voor jezelf nodig. Ga sporten, vissen, muziek luisteren, koken. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, zolang het niets met werk te maken heeft en je er niet te veel bij hoeft na te denken. Mensen hebben de neiging om als het druk wordt hun uurtje ontspanning op te vullen met dingen die ‘moeten’.

Tip 5. Hulp nodig?

Vind je het lastig om voldoende rust te vinden? Kijk eens op www.volandis.nl/houd-plezier Daar vind je veel tips. Praten met je huisarts kan ook een goed idee zijn. Of bespreek dit met je leidinggevende of de hr-adviseur