Eerder stoppen of juist langer doorwerken? En is partnerpensioen uitruilen voor meer ouderdomspensioen nu wel een goed idee? Kiezen kan lastig zijn! BpfBOUW gaat deelnemers meer begeleiden bij het maken van de juiste keuzes binnen de pensioenregeling. Wat betekent dat voor jou?

Artikel uit magazine Bouwpensioen december 2022

Waarom gaan we je meer begeleiden en activeren bij het maken van keuzes?

Het is belangrijk dat deelnemers goede begeleiding krijgen om de juiste keuze te maken die bij hen past. Zo komen ze later niet voor verrassingen te staan. Toch zien pensioenfondsen dat mensen het nog steeds moeilijk vinden om de juiste pensioenkeuzes te maken.

Daarom gaan de fondsen nog betere begeleiding bieden aan deelnemers. We informeerden deelnemers al over mogelijke keuzes, maar we gaan nu ook deelnemers meer activeren de juiste keuzes te maken. Dat past ook bij bpfBOUW, want wij willen voor onze deelnemers de beste pensioengids zijn.

Over welke onderwerpen gaat dit?

Dit gaat over alle pensioenkeuzes binnen je pensioenregeling. Denk aan: kiezen voor eerst een hoger pensioen en dan een lager pensioen of het uitruilen van je pensioen.

Stel, je hebt geen partner. Is het dan verstandig om het partnerpensioen in te ruilen voor meer ouderdomspensioen? Voor de ene deelnemer heeft het voordelen, maar voor een ander juist niet.

 

Wil jij eerder stoppen met werken?

Wat gaat een deelnemer ervan merken?

Als deelnemer krijg je straks een beter beeld van jouw pensioenkeuzes. Ook als je bijna nooit aan je pensioen denkt. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we in onze communicatie altijd de gevolgen van een keuze laten zien. En welke keuzes het beste voor je zijn.

Daarom hebben we makkelijke rekenhulpen ontwikkeld, zoals de Pensioenplanner en Overzicht en Inzicht. Zo kun je meteen zien hoeveel geld je overhoudt als je eerder wilt stoppen met werken. Ook kun je ons straks vinden op sociale media. Ons doel: onze deelnemers financieel fit maken. Zo kun je zelf de keuze maken die het beste bij je past.

Onze zorgplicht voor deelnemers

Pensioenfondsen hebben een zorgplicht. Dit betekent dat je als fonds altijd moet handelen in het belang van de deelnemer. Een onderdeel van deze zorgplicht is het begeleiden van deelnemers bij het maken van keuzes binnen de pensioenregeling.