Mieke van Veldhuizen is bestuursvoorzitter bij bpfBOUW namens de werknemersorganisaties.

Artikel uit maart 2021

Het aantal ongevallen nog steeds (te) hoog

Het aantal ongevallen in de bouw is nog altijd heel hoog. Meer aandacht voor veiligheid is daarom hard nodig. De beschermingsmiddelen voor de bouwplaats zijn de laatste jaren verbeterd. Daarin is echt winst behaald. De meeste werkgevers vinden veiligheid belangrijk, daarvan ben ik overtuigd. Maar daarmee zijn we er niet. Die middelen moeten ook op de goede manier gebruikt worden. En daar gaat het nog te vaak mis. 

Ook nu in coronatijd gaat de bouw hard door. Er worden veel uitzendkrachten ingezet. Die zijn soms minder ervaren. Met collega’s die andere talen spreken kan het contact lastig zijn. En soms zijn de instructies over veilig werken wel goed, maar volgen mensen die niet op. Dat heeft alles te maken met werkdruk. 

Al moet een project snel worden opgeleverd, sta altijd open voor instructies en volg ze op. Dat is iets om zelf op te letten. Wordt de veiligheid op de bouwplaats met voeten getreden? Kaart het aan bij je werkgever. Op hun beurt moeten werkgevers erop letten dat de werkdruk niet te hoog is. Want daardoor ontstaat stress en uitval. Ook als pensioenfonds vinden we meer aandacht voor veiligheid heel belangrijk. Wij willen dat mensen gezond de eindstreep halen. Zodat ze straks echt kunnen genieten van hun pensioen.