Nieuwe regeling voor werknemers in een bouwplaatsfunctie

Heb je een bouwplaatsfunctie in de sector Bouw & Infra of Afbouw? En voldoe je aan de voorwaarden van de zwaarwerkregeling (Bouw & Infra) of de zware beroepenregeling (Afbouw)? Dan kun je vanaf 2021 maximaal drie jaar voor jouw AOW-leeftijd stoppen met werken. De hoogte van je pensioen verandert hierdoor niet.

Aanvraag doen

Zwaarwerkregeling 
  • Je kunt maximaal 3 jaar voor je AOW-leeftijd stoppen met werken.
  • Het uitkeringsbedrag in 2022 is 21.518 euro bruto per volledig jaar dat eerder wordt gestopt. En per 1 januari 2023 wordt dit verhoogd naar 22.163 euro per jaar.
  • Instromen in de regeling kan tot en met 31 december 2025.

Meer informatie lees je op zwaarwerkregeling.nl/. Hier kun je ook de aanvraag doen. 

Zware beroepen regeling

Je kunt gebruik maken van de regeling als je:

  • direct voor deelname afbouwwerknemer bent en valt onder de cao Afbouw, én;
  • in de periode van vijftien jaar voorafgaand ten minste tien jaar hebt gewerkt in de afbouw. Of ten minste 45 jaar in de bouwsector (cao Bouw & Infra en cao Afbouw) hebt gewerkt. Uta-jaren tellen niet mee, én;
  • geen uta-personeel of zzp’er bent.

De regeling geldt tot en met 31 december 2025.

Meer informatie lees je op mijnafbouw.nl/zware-beroepen-regeling/

 

 

Voldoe je niet aan de voorwaarden van deze regeling?

Ook dan kun je mogelijk eerder met pensioen. Als je pensioen opbouwt bij bpfBOUW heb je standaard die keuze. In veel gevallen bestaat er recht op een aanvullingsregeling (55min). Dit kan ook worden gebruikt in de periode voor de AOW-leeftijd. Het pensioen dat je van bpfBOUW krijgt wordt dan wel lager dan wanneer het op de AOW-leeftijd ingaat. BpfBOUW betaalt jouw pensioen dan namelijk over een langere periode uit.