Als je gaat scheiden, kan dat invloed hebben op je pensioen en de keuzemogelijkheden die er zijn. Hoe zit dat precies? Wij ontvangen veel vragen over scheiden. Je vindt hier een aantal belangrijke vragen beantwoord.

Artikel uit december 2020

Moet ik iets doen bij een echtscheiding?

Bij een scheiding is het belangrijk dat je met je ex-partner afspraken maakt over de verdeling van het opgebouwde pensioen. Vervolgens geef je dit aan ons door via een officieel formulier dat je op onze site vindt (bpfbouw.nl/scheiden). Als je besluit - en je ex-partner is hier ook officieel akkoord mee - om het ouderdomspensioen niet te verdelen, hoef je dit niet bij ons te melden en dus niets te doen.

Welke gevolgen heeft een echtscheiding op mijn pensioen?

Ten eerste heeft je ex-partner op grond van de wet recht op een deel van je oudersdomspensioen. Daarnaast wordt opgebouwd partnerpensioen omgezet in bijzonder partnerpensioen. Dit pensioen wordt pas aan je ex-partner uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. Voor het bijzonder partnerpensioen hoeft je ex-partner niets aan te vragen. Dit wordt automatisch geregeld.

Hoe wordt mijn pensioen verdeeld?

Als je na 1 mei 1995 gescheiden bent, wordt je pensioen verdeeld volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS). Deze wet bepaalt onder andere dat je ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit deel ontvangt hij/zij zodra je met pensioen gaat. Je kunt er samen met je ex-partner ook voor kiezen om het pensioen anders of helemaal niet te verdelen.

Waarom heeft mijn ex-partner recht op een deel van mijn pensioen?

In veel huishoudens heeft maar een van de partners een volledig betaalde baan. De tweede partner neemt vaak de zorg van de kinderen of het huishouden op zich. Daardoor is hij/zij niet in staat om zelfstandig genoeg pensioen op te bouwen. Daarom is deze verdeling van pensioen in de wet vastgelegd.

Hoe dien ik (of mijn ex-partner) een verzoek in tot verdeling van mijn pensioen?

Een verzoek tot verdeling wordt ingediend bij bpfBOUW. Dit kan door het formulier 'Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen' aan te vragen op de website van de Rijksoverheid. Bij voorkeur ontvangt bpfBOUW binnen twee jaar na de echtscheiding dit formulier. Dan hoeft slechts één persoon dit formulier te ondertekenen. Na twee jaar moeten beide personen dit formulier ondertekenen.

Zodra bpfBOUW je verzoek heeft ontvangen, wordt je ouderdomspensioen verdeeld en uitbetaald aan je ex-partner op het moment dat je met pensioen gaat. Lees meer op bpfbouw.nl/scheiden.

Dit artikel behandelt de huidige status van het pensioen bij scheiding. Er wordt gewerkt aan verandering van de regels. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog onzeker. Je blijft hiervan op de hoogte via bouwpensioen.nl en bpfbouw.nl