Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd? Dan ben je officieel ex-partner, met bijbehorende rechten.
Het bijzonder partnerpensioen is het pensioen dat je ontvangt als je ex-partner overlijdt. Het gaat om het gedeelte dat je ex-partner heeft opgebouwd totdat jullie uit elkaar gingen. Je kan hier afstand van doen. Dat moet je wel aangeven voordat je ex-partner overlijdt. Het pensioen kan dan ten goede komen aan een eventuele nieuwe partner of als aanvulling op het ouderdomspensioen van je ex-partner. Lees meer over bijzonder partnerpensioen.
Je kan samen met je ex-partner afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Het gaat dan vaak altijd alleen over het ouderdomspensioen. Let op dat je ook duidelijke afspraken maakt over het recht op het bijzonder partnerpensioen.
Een samenlevingscontract is niet voldoende om aanspraak te maken op de verdeling van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Je kan hier onderling uiteraard wel afspraken over maken en vastleggen. Je hebt misschien wel recht op bijzonder partnerpensioen, zoals hierboven beschreven.
Stel jullie zijn al uit elkaar, maar nog niet officieel gescheiden. Dan heb je recht op het partnerpensioen.
Overlijdt je ex-partner nadat jullie officieel zijn gescheiden? En hebben jullie gekozen voor de standaardverdeling van het ouderdomspensioen van je ex-partner? En is dit op tijd doorgegeven aan bpfBOUW? Dan wordt de verdeling van het ouderdomspensioen van je ex-partner stopgezet. Je houdt wel het recht op bijzonder partnerpensioen.
Als je uit elkaar gaat kan de hoogte van je AOW veranderen. Een alleenstaande krijgt meer AOW dan iemand met een partner. Lees meer op de website van de sociale verzekeringsbank.