Dekkingsgraad bpfBOUW stijgt naar 120,8%

21 juli 2021

Dit betekent dat de dekkingsgraad sinds eind maart met 3,5% is gestegen. De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden) steeg zelfs met 4,3%, naar 112,2%.

De hogere beleidsdekkingsgraad komt doordat de lagere dekkingsgraden van het tweede kwartaal van 2020 zijn vervangen door de hogere dekkingsgraden van het tweede kwartaal van 2021. “Afgelopen kwartaal zagen we weer een mooie stijging van de dekkingsgraad. Het herstel zet zich dus door, nadat onze resultaten begin 2020 afnamen door de eerste corona-uitbraak. Met een beleidsdekkingsgraad van ruim 112,2% zijn we nu duidelijk weer op de goede weg,” reageert Mieke van Veldhuizen, bestuursvoorzitter van bpfBOUW.

Dekkingsgraad geeft weer hoe bpfBOUW er financieel voor staat

De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen onze bezittingen en verplichtingen (hoeveel we nu en in de toekomst aan pensioenen moeten betalen). Bij een dekkingsgraad van 120,8% hebben we voor elke euro die nu en in de toekomst aan pensioen moet worden uitgegeven iets meer dan € 1,20 in kas. 

Is de beleidsdekkingsgraad eind dit jaar hoger dan 110%? Dan kan bpfBOUW de pensioenen mogelijk deels verhogen. Hier neemt het bestuur eind dit jaar een besluit over.

Onze bezittingen stijgen harder dan verplichtingen

Het rendement van onze beleggingen was het hoogst bij aandelen en alternatieve beleggingen (zoals olie). Onze vastgoedbeleggingen hebben ook positief bijgedragen aan een totaal rendement van 3,6% in het tweede kwartaal. Ons totale vermogen steeg het afgelopen kwartaal met 3,4% naar € 74,26 miljard. Doordat de rente iets daalde, stegen ook onze pensioenverplichtingen. Maar dit was een lichte stijging van 0,4%. Onze verplichtingen kwamen daarmee op € 61,48 miljard.

Meer weten?

Bekijk dan het persbericht en het korte overzicht van de feiten bij het persbericht. Daarin leest u meer over ons rendement en ziet u waaruit onze bezittingen bestaan.