Partnerpensioen omzetten

Salverda Raalte

Als u met pensioen gaat, kunt u uw ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. Dit heet omzetten. Op deze pagina leest u de keuzes en voorwaarden die hierbij horen.

Kort gezegd heeft u 2 keuzes rond het partnerpensioen als u uw ouderdomspensioen aanvraagt.

  • U laat het partnerpensioen voor uw partner bij uw overlijden zoals het is.
  • U verhoogt het ouderdomspensioen met het partnerpensioen dat is opgebouwd vanaf 1 januari 2006.

In Mijn Bouwpensioen ziet u direct uw netto pensioenbedragen. U ziet ook direct wat u en uw partner krijgen als u het partnerpensioen omzet.

 

Bespreek deze keuze met uw partner. Het partnerpensioen kan namelijk minder of nul worden.

 

Hoe doe jij dit? Lees 6 belangrijke tips om partnerpensioen goed te regelen.

Redenen om te kiezen voor het omzetten van partnerpensioen naar ouderdomspensioen:

  • Uw partner heeft zelf een goed pensioen. 
  • Uw partner heeft een beperkte levensverwachting. 
  • U heeft geen partner.

Uw partner moet schriftelijk of via Mijn Bouwpensioen toestemming geven voor het omzetten. Dit heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen. Het partnerpensioen kan minder of nul worden. Dit hangt af van de regeling(en) waarin u partnerpensioen heeft opgebouwd. Het is belangrijk dat u en uw partner voldoende inkomen hebben om in uw onderhoud te voorzien. Ook als de ander komt te overlijden.

In Mijn Bouwpensioen ziet u precies om welke bedragen het gaat.

Lees het interview: 'Ik heb mijn partnerpensioen omgezet in ouderdomspensioen'

U kunt alleen ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen dat u heeft opgebouwd  vanaf 1 januari 2006.

Kiest u niet voor omzetting van het partnerpensioen? En heeft u in de periode 2000 tot 2006 ouderdomspensioen opgebouwd? Dan gebruiken we een deel hiervan om het partnerpensioen te verhogen. Dit geldt ook voor het ouderdomspensioen dat u eventueel heeft opgebouwd in de aanvullingsregeling 55min. Dit doen we omdat u in de periode 2000 tot 2006 en in de aanvullingsregeling 55min geen partnerpensioen kon opbouwen.

Op Mijn Bouwpensioen kunt u zelf uw pensioen berekenen en aanvragen. U kunt daar ook ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. 

Vraag minimaal 2 maanden van tevoren uw pensioen aan. Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen.

Heeft u geen partner? Dan hebben wij op Mijn Bouwpensioen het ouderdomspensioen al zoveel mogelijk verhoogd met het partnerpensioen.

U logt in op Mijn Bouwpensioen met DigiD. Check of u de juiste instellingen van uw DigiD geactiveerd heeft. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD-uitleg  Bekijk dan ook direct of de DigiD-instellingen van uw partner kloppen.
1.    Heeft u alles naar wens ingevuld op Mijn Bouwpensioen? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' om uw aanvraag te verzenden.
2.    U kunt ons ook bellen, dan  sturen wij u een formulier toe. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook het formulier ondertekenen.

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen. Als u de bevestiging heeft, is uw aanvraag definitief. U kunt uw keuze daarna dus niet meer aanpassen.

U bouwt pensioen op bij bpfBOUW. Daarom kunt u met vragen over uw pensioen altijd terecht bij een consulent van de vakbond. Ook als u geen lid van de vakbond bent. In een persoonlijk gesprek krijgt u informatie op maat.