Partnerpensioen omzetten

Man loopt over bouwplaats

Als je met pensioen gaat, kun je jouw ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. Dit heet omzetten. Op deze pagina lees je de keuzes en voorwaarden die hierbij horen.

Kort gezegd heb je 2 keuzes rond het partnerpensioen als je jouw ouderdomspensioen aanvraagt.

  •  Je houdt het partnerpensioen voor je partner als je overlijdt.
  • Je verhoogt het ouderdomspensioen met het partnerpensioen dat is opgebouwd vanaf 1 januari 2006.

In Mijn Bouwpensioen zie je direct jouw netto pensioenbedragen. Je ziet ook direct wat jij en je partner krijgen als je het partnerpensioen omzet.

Bespreek deze keuze met je partner. Het partnerpensioen kan namelijk minder of nul worden. Mogelijk heeft jouw partner als je overlijdt niet genoeg inkomen om van te leven. Jouw partner heeft dan mogelijk recht op extra geld. Bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Controleer zelf of jouw partner dit extra geld kan krijgen. Lees er meer over op de pagina over het sociaal minimum.

Hoe doe jij dit? Lees 6 belangrijke tips om partnerpensioen goed te regelen.

Redenen om te kiezen voor het omzetten van partnerpensioen naar ouderdomspensioen:

  • Je partner heeft zelf een goed pensioen. 
  • Je partner heeft een beperkte levensverwachting. 
  • Je hebt geen partner.

Je partner moet schriftelijk of via Mijn Bouwpensioen toestemming geven voor het omzetten. Dit heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen. Het partnerpensioen kan minder of nul worden. Dit hangt af van de regeling(en) waarin je partnerpensioen hebt opgebouwd. Het is belangrijk dat jij en je partner voldoende inkomen hebben om in je onderhoud te voorzien. Ook als de ander komt te overlijden.

In Mijn Bouwpensioen zie je precies om welke bedragen het gaat.

Lees het interview: 'Ik heb mijn partnerpensioen omgezet in ouderdomspensioen'

Je kunt alleen ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen dat je hebt opgebouwd  vanaf 1 januari 2006.

Kies je niet voor omzetting van het partnerpensioen? En heb je in de periode 2000 tot 2006 ouderdomspensioen opgebouwd? Dan gebruiken we een deel hiervan om het partnerpensioen te verhogen. Dit geldt ook voor het ouderdomspensioen dat je eventueel hebt opgebouwd in de aanvullingsregeling 55min. Dit doen we omdat je in de periode 2000 tot 2006 en in de aanvullingsregeling 55min geen partnerpensioen kon opbouwen.

Op Mijn Bouwpensioen kun je zelf je pensioen berekenen en aanvragen. Je kunt daar ook ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. 

Vraag minimaal 2 maanden van tevoren je pensioen aan. Als je jouw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij je pensioen niet uitbetalen.

Heb je geen partner? Dan hebben wij op Mijn Bouwpensioen het ouderdomspensioen al zoveel mogelijk verhoogd met het partnerpensioen.

Je logt in op Mijn Bouwpensioen met DigiD. Check of je de juiste instellingen van je DigiD hebt geactiveerd. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD-uitleg  Bekijk dan ook direct of de DigiD-instellingen van je partner kloppen.
1.    Heb je alles naar wens ingevuld op Mijn Bouwpensioen? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' om de aanvraag te verzenden.
2.    Je kunt ons ook bellen, dan  sturen wij je een formulier toe. Verhoog je jouw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet je partner ook het formulier ondertekenen.

Nadat wij je aanvraag hebben ontvangen, krijg je van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen. Als je de bevestiging hebt ontvangen, is je aanvraag definitief. Je kunt je keuze daarna dus niet meer aanpassen.

Als je pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kun je met vragen over je pensioen altijd bij ons terecht. In een persoonlijk gesprek met een van onze pensioenvoorlichters krijg je informatie op maat.