Shoprecht

Met de BeterExcedent-regeling bouw je extra pensioen op. Op je pensioendatum kies je voor een stabiele of een variabele pensioenuitkering. Bij bpfBOUW kan je alleen voor een stabiel pensioen kiezen. Wil je toch liever een variabel pensioen? Dan moet je je extra pensioenkapitaal overdragen aan een andere pensioenuitvoerder. Je maakt dan gebruik van het shoprecht.

Welk pensioen valt onder het shoprecht?

Tot een salaris van € 69.441,55 (2024) bouw je pensioen in de basisregeling op. Voor dit pensioen kan je niet kiezen voor een variabele pensioenuitkering. Het valt dan ook niet onder het shoprecht.

Voor je salaris tussen € 69.441,55 en € 137.800 (2024) is het mogelijk om pensioen op te bouwen met de BeterExcedent-regeling, zolang je werkgever hieraan meedoet. Voor dit deel van je pensioen kan je wel kiezen voor een stabiel of een variabel pensioen. Een variabel pensioen valt daarmee onder het shoprecht.

Bij een stabiele uitkering staat de hoogte van je pensioenbedrag in grote lijnen vast. We proberen je pensioen elk jaar mee te laten groeien met de stijging van de prijzen. Dan blijft je koopkracht gelijk, ook als de prijzen stijgen. Omdat we de financiële situatie in de toekomst niet kunnen voorspellen, kunnen we dat echter niet garanderen.

Bij een variabele uitkering staat de hoogte van je pensioen niet vast. Het bedrag is afhankelijk van het resultaat van beleggingen. Daarom kan een variabele uitkering hoger of lager uitvallen dan een stabiele uitkering. BpfBOUW biedt deze vorm van uitkering niet aan. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar pensioenuitvoerders die dit wel aanbieden.

In het jaar dat je 45 jaar wordt ontvang je van ons informatie over stabiele en variabele pensioenuitkeringen. We vragen je dan alvast een voorlopige keuze te maken. Je maakt de keuze definitief wanneer je de pensioendatum bereikt. Als je op de pensioendatum geen keuze hebt gemaakt, ontvang je automatisch een stabiele pensioenuitkering.
 

Financiële gevolgen shoprecht

De financiële gevolgen van een stabiele of een variabele pensioenuitkering verschillen. We raden je aan om zowel de kansen als de risico’s van beide opties te bespreken met een financieel adviseur. 

Antwoorden op de meest gestelde vragen lees je in: Q&A 'voorlopige keuze beleggingsvariant voor stabiele of variabele pensioenuitkering'. Heb je na het lezen van de Q&A nog vragen? Stuur ons een e-mail via  excedent@bpfbouw.nl of bel ons op 020 583 50 50.