Je gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan

man-vrouw-tuinieren

Ga je  trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Gefeliciteerd! Voor je pensioen is er een verschil of je dat met een nieuwe partner of met je ex-partner doet. Lees hieronder wat de gevolgen zijn voor beide situaties.

Je gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner

In dit geval gelden dezelfde regels als voor een eerder huwelijk. De gemeente geeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door. Je nieuwe partner heeft meestal recht op het partnerpensioen dat is opgebouwd vanaf het moment van je eerdere scheiding. Ziet je ex-partner af van het recht op partnerpensioen? Dan heeft je nieuwe partner ook recht op dit partnerpensioen wanneer je overlijdt.

Je gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met je ex-partner

Hierbij gelden dezelfde regels als bij het eerdere huwelijk. Je partner heeft ook nu weer recht op het partnerpensioen dat tijdens het partnerschap wordt opgebouwd. De gemeente geeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door. 
 

Verdeling ouderdomspensioen ongedaan maken

Als je opnieuw gaat trouwen met je ex-partner, kan je ervoor kiezen om de verdeling van het ouderdomspensioen ongedaan te maken. Dit verzoek moet zijn ondertekend door zowel jou als je partner. Vervolgens geef je het verzoek zelf aan ons door via het contactformulier of per post.  Het kost jullie €135,- om de verdeling ongedaan te maken. Jullie ontvangen beiden bericht, zodra de verdeling ongedaan gemaakt is. 

Je partner heeft mogelijk nog wel recht op het bijzonder partnerpensioen uit het vorige huwelijk. Het partnerpensioen dat je tijdens het nieuwe huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwt, wordt hier automatisch bij opgeteld. Hiervoor hoef je niets te doen. 

Als je de verdeling van het ouderdomspensioen ongedaan maakt,  komt het inkomen van jou of je partner mogelijk onder het sociaal minimum. Jullie kunnen dan misschien extra geld krijgen, bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Controleer zelf of jullie dit extra geld kunnen krijgen.

Je woont in het buitenland

Woon je in het buitenland? En ben je daar getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Stuur ons dan een kopie van je huwelijks- of partnerschapsakte via het contactformulier of per post. Doe je dit niet, dan krijgt je partner geen partnerpensioen wanneer je overlijdt. Je ontvangt van ons een bevestiging zodra je partner in onze administratie is aangemeld. 

Let op! 

Overlijd je binnen een jaar na het huwelijk of partnerregistratie? Dan heeft je partner recht op het tot aan overlijden opgebouwde partnerpensioen.