Met project Ecodorp Boekel komen alle denkbare bouwwijzen en bouwmaterialen samen. Het dorp is ecologisch, duurzaam, energieneutraal en zoveel mogelijk zelfvoorzienend. ‘Voor ons is dit één grote snoepwinkel’, zegt duurzaam bouwer Patrick Schreven van ECO+BOUW.
Artikel uit juli 2021
Het Ecodorp bestaat uit 30 klimaatpositieve huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, een buurthuis (kennis- en educatiecentrum, werkplaats en kantoren), 2 boomhutten en een kunstenaarsverblijf. De bewoners zorgen zo veel mogelijk voor hun eigen voedsel- en energievoorziening en er is een ecologische waterzuivering. De woningen zijn ‘klimaatpositief’, dat wil zeggen dat ze worden gebouwd met organische, gerecyclede materialen, liefst uit de regio. De huizen zijn prima geïsoleerd en maken gebruik van veel daglicht en zonnewarmte.
De fundering van de woningen is van glasschuim. Dit materiaal bestaat uit brokken gerecycled glas. Het is licht, sterk en isolerend. Het neemt bovendien geen water op, is niet vochtgevoelig en het zorgt voor een optimale lastverdeling. Ideaal dus voor een fundering. Glasschuim wordt gemaakt van glasrestanten die niet meer geschikt zijn voor hergebruik. Ze worden tot poeder vermalen en 'opgeschuimd' met CO2 in een oven van 800 °C.
Hennep is een bijzonder bouwproduct, zo slaat het bijvoorbeeld CO2 op. Als je de hennepvezel mengt met water en kalk ontstaat een mix die goed isoleert en akoestische eigenschappen heeft. Het materiaal kan temperatuur en luchtvochtigheid bufferen, voorkomt schimmelgroei en maakt van deze woningen comfortabele, gezonde leefomgevingen.
En dan een primeur! Alle woningen van Ecodorp Boekel zullen worden verwarmd door de eerste basalt-accu ter wereld. Deze maakt gebruik van het meest voorkomende gesteente ter wereld: gestolde lava, oftewel basalt. In totaal verwarmen 650 zonnepanelen de basaltaccu tot 450 graden. De zomerwarmte wordt opgevangen en in de herfst, winter en lente wordt de opgeslagen warmte gebruikt om de woningen te verwarmen.
De initiatiefnemers van Ecodorp Boekel willen de kennis die ze opdoen doorgeven aan anderen. Hiermee zijn ze een proeftuin en een showroom voor de overheid en andere belangstellenden. De bewoners hebben gekozen voor materialen die niet door slavenarbeid of met milieu-onvriendelijke methoden zijn gewonnen of geproduceerd.