Je pensioenopbouw lijkt vanzelf te gaan. Elke maand komt er weer een beetje meer in je pensioenpot bij. Maar soms moet je ook wat doen voor je pensioen. Tjeerd Willem Hobma (55), algemeen directeur van Volandis, vertelt wanneer hij zelf actie onderneemt.

Artikel uit magazine Bouwpensioen december 2022

Pensioen niet omgezet naar bpfBOUW

‘Ik heb eerder gewerkt in de wetenschap en in het bedrijfsleven. Toen ik weer terugging naar de universiteit heb ik alles overgezet naar ABP. Daar moet je zelf even achteraan, maar ingewikkeld is het niet.

Alweer zes jaar geleden ben ik vol voor deze nieuwe baan gegaan en nu bouw ik dus ook pensioen op bij bpfBOUW. Deze keer heb ik mijn andere pensioen niet overgezet naar bpfBOUW, maar het is altijd goed om te kijken wat het gunstigst is als je van baan verandert.

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Partnerpensioen niet nodig

Ik heb een echtscheiding achter de rug en ook dat heeft gevolgen voor mijn pensioen. Mijn vorige partner heeft later recht op de helft van mijn pensioen voor de jaren die we samen deelden.

Mijn nieuwe partner en ik zijn tweeverdieners. Wij zijn niet getrouwd, hebben een goede baan en beiden een eigen huis. Dus dat biedt een stuk zekerheid. Partnerpensioen vonden wij niet nodig.

Tjeerd-Willem bij een graafmachine

Blijf fit en gezond

De belangrijkste voorwaarde voor een gelukkig pensioen later is dat je fit en gezond blijft. Wie hard werkt moet hard ontspannen. In mijn geval biedt dat tegenwicht voor veel zittend werk en soms hoge werkdruk.

Bij Volandis helpen we werkgevers en werknemers in de Bouw & Infra met arbeidsveiligheid en duurzame inzet. De sector is de afgelopen 30 jaar gezonder en veiliger gaan werken. Toch kampt 60 procent van de vakmensen op latere leeftijd met gezondheidsklachten.

Het aantal gevallen van beroepsziekte en dodelijke ongelukken blijft hoog. Dit motiveert mij en collega’s extra. Ons motto: werk veilig, houd plezier en kijk vooruit.’