Je gaat (bijna) met pensioen! Of nog niet, maar je kijkt er al naar uit. Met pensioen gaan betekent een grote verandering. Gelukkig is je pensioen aanvragen makkelijk. Ook als je nog even wilt doorwerken, kun je alvast je pensioen plannen. Wij helpen je!

Artikel uit Bouwpensioen magazine december 2022

Stap 1. Ga er even voor zitten: plan je pensioen

In Mijn Bouwpensioen kun je je pensioen plannen in de Pensioenplanner. Dit is het blok met de wegwijzer. Standaard staat de Pensioenplanner ingesteld op jouw AOW-leeftijd. Je ziet dan een schatting van het bedrag dat je dan elke maand van ons krijgt.

Maar je kunt ook kiezen voor de optie Zelf samenstellen. Dan kun je je eigen keuzes maken en kijken wat die betekenen voor jouw pensioenbedrag.

Met een schuif kun je bijvoorbeeld instellen op welke leeftijd je met pensioen wilt. Het bedrag dat je dan krijgt verandert automatisch mee. In de rekenhulp Overzicht en Inzicht kun je aangeven wat jouw wensen zijn als je met pensioen gaat.

Wil je graag een caravan kopen? Reisjes maken? Je kunt een soort huishoudboekje invullen, waardoor direct duidelijk wordt hoeveel geld je nodig hebt. Zo kun je de keuzes maken die het beste bij jou passen. Lukt het even niet? Dan staat er vaak extra uitleg bij. Of neem contact met ons op. We helpen graag!

Stap 2. Krijg je pensioenvoorstel

Na het invullen van de Pensioenplanner doen wij een pensioenvoorstel. Dat voorstel is nog niet definitief. Wil je toch nog iets veranderen, dan kun je dat aanpassen en weer naar ons sturen. Als je akkoord bent met het pensioenvoorstel, druk je op de knop ‘Definitief accepteren’.

Als je een partner hebt, moet die de aanvraag ook accepteren. Daarna krijg je zo snel mogelijk een toekenningsbericht.

Daarin staat onder andere hoeveel je per maand ontvangt en welke pensioenkeuzes je gemaakt hebt. Loop dit bericht goed na. Je vindt deze toekenningsbrief ook in Mijn Bouwpensioen.

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Stap 3: En dan genieten

Is je pensioen toegekend, dan hoef je niets meer te doen. Je krijgt je pensioenuitkering maandelijks en vakantiegeld ontvang je een keer per jaar, in mei. De betaaldata vind je op bpfbouw.nl/betaaldata.

In Mijn Bouwpensioen vind je ieder jaar in januari je jaaropgave en betaalspecificatie. Via de nieuwsbrief van bpfBOUW blijf je altijd op de hoogte van ons laatste nieuws.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Zij kunnen ook een persoonlijk gesprek voor je inplannen met een pensioenvoorlichter.