Wat de vernieuwde pensioenwet voor u betekent

6 april 2022

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de Wet toekomst pensioenen aangeboden aan de Tweede Kamer. De nieuwe wet zorgt ervoor dat het pensioenstelsel beter past bij deze tijd.

De pensioenregels die er nu zijn, sluiten niet goed aan bij deze tijd. Als het goed gaat met de economie, kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Ook passen de pensioenregels niet meer goed bij de arbeidsmarkt. Mensen veranderen vaker van werkgever dan vroeger. Of ze beginnen voor zichzelf. De pensioenregels sluiten daar niet goed op aan. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe pensioenregels gemaakt. Deze regels staan in de Wet toekomst pensioenen.

De nieuwe pensioenregels zijn persoonlijker

  • U ziet straks hoe groot uw persoonlijke pensioen in totaal is. 
  • De pensioenpremie wordt het uitgangspunt. U betaalt samen met uw werkgever pensioenpremie. Deze beleggen we net als nu in bijvoorbeeld aandelen en vastgoed. Uw pensioen hangt af van de resultaten van onze beleggingen. 
  • Uw pensioen gaat meer meebewegen met de economie. Als het economisch goed gaat, kan uw pensioen omhoog. Als het economisch slecht gaat, ziet u dat ook terug in uw pensioen.

Tweede Kamer en Eerste Kamer kijken naar de wet

De komende tijd gaat de Tweede Kamer spreken over de Wet toekomst pensioenen. Daarna gaat de Wet toekomst pensioenen naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet ingaat op 1 juli 2023.

Er verandert nu nog niets

Het gaat nog wel even duren voor er echt iets voor u verandert. Alle pensioenfondsen krijgen nog tot 1 januari 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregels in te voeren. BpfBOUW wil graag een jaar eerder de overstap maken naar het nieuwe stelsel. Wij laten u weten wat alle veranderingen voor u betekenen. En betrekken u bij de stappen naar het nieuwe pensioenstelsel.