Actuele dekkingsgraad stijgt door positief rendement

20 juli 2023

De actuele dekkingsgraad steeg in het tweede kwartaal van 2023 naar 123,6%. Dit is 1,5 procentpunt hoger dan de dekkingsgraad op 31 maart 2023. Deze stijging komt door een positief rendement en dalende verplichtingen. De beleidsdekkingsgraad nam wel af met 3 procentpunt tot 128,0%.

Dalende verplichtingen en stijging van bezittingen

De dekkingsgraad is de verhouding tussen onze bezittingen (vooral beleggingen) en onze verplichtingen (pensioen dat we nu en straks moeten betalen). De pensioenverplichtingen zijn in het tweede kwartaal minder geworden (-0,5 miljard euro). En de bezittingen zijn in waarde gestegen (+0,2 miljard euro). Dit zorgt ervoor dat de actuele dekkingsgraad is gestegen. 

Beleidsdekkingsgraad wel gedaald

Voor het verhogen van de pensioenen kijken we niet naar de actuele dekkingsgraad, maar naar de beleidsdekkingsgraad. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad was op 30 juni 128%. Dit is 3 procentpunt lager dan de beleidsdekkingsgraad op 31 maart 2023. 

Beleggingen behalen een positief rendement

Met onze beleggingen behaalden we van april tot en met juni 2023 een positief totaalrendement (+0,6%). Aandelen en alternatieve beleggingen deden het goed. Onze investeringen in vastgoed hadden een negatief totaalrendement. Bij binnenlands vastgoed hadden woningen de grootste negatieve bijdrage aan het rendement. Winkels en gezondheidszorg hadden wel een positief rendement. 

Lees meer over waarom we beleggen en hoe we beleggen.

Meer weten?

Je leest meer informatie over onze verplichtingen en bezittingen in ons persbericht en de feiten bij het persbericht.