Actuele dekkingsgraad stijgt dankzij stijgende rente

19 oktober 2023

De financiële positie van bpfBOUW is in het 3e kwartaal van 2023 verbeterd. Onze actuele dekkingsgraad steeg met 5,2 procentpunt naar 128,8%. De toename is te danken aan stijging van de rente. We hebben hierdoor minder geld in kas nodig om de huidige en toekomstige pensioenen te betalen. 

Belangrijkste kerncijfers 3e kwartaal 2023

  • Beleidsdekkingsgraad eind september: 125,2% (-2,8 procentpunt )
  • Actuele dekkingsgraad eind september: 128,8% (+5,2 procentpunt )
  • Pensioenvermogen eind september: € 59,1 miljard
  • Daling van het vermogen in het 3e kwartaal: € 2,9 miljard
  • Hoogte pensioenverplichtingen eind september: € 45,9 miljard
  • Daling pensioenverplichtingen in het 3e kwartaal: € 4,2 miljard

Dekkingsgraad geeft financiële gezondheid aan

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het pensioenvermogen (vooral beleggingen) en de pensioenverplichtingen (pensioen dat we nu en straks moeten betalen). Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter bpfBOUW ervoor staat.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Deze daalde in het 3e kwartaal van 2023 met 2,8 procentpunt  naar 125,2%. Dit komt doordat de actuele dekkingsgraad in het 3e kwartaal van 2023 lager was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

Totale waarde beleggingen minder hoog

De totale waarde van onze beleggingen is in het 3e kwartaal met 4,6% gedaald. Dit heeft vooral te maken met de stijgende rente op financiële markten.

Niet alle beleggingen werden het afgelopen kwartaal minder waard. De Nederlandse vastgoedportefeuille herstelde zich in het 3e kwartaal. Onze healthcare- en hotelportefeuilles zijn ook in waarde gestegen. 

Lees meer over waarom we beleggen en hoe we beleggen.

Vermogen neemt minder af dan verplichtingen, stijging actuele dekkingsgraad

We staan er vergeleken met het vorige kwartaal financieel toch beter voor. Dit komt doordat de hoeveelheid geld die we nodig hebben om de pensioenen te betalen (pensioenverplichtingen) sterker is gedaald dan de waarde van onze beleggingen. 

Dat heeft vooral te maken met de rentestijging. Hoe hoger de rente, hoe minder geld we nu nodig hebben om de pensioenen in de toekomst te betalen. De gemiddelde rente is gestegen van 2,53% eind juni naar 3,08% eind september. Hierdoor zijn onze verplichtingen met 8,4% gedaald. Dat zorgt voor een stijging in de actuele dekkingsgraad.

Meer weten?

Je leest meer informatie over onze verplichtingen en bezittingen in ons persbericht en de feiten bij het persbericht.