Herstelplan 2019 goedgekeurd

BpfBOUW verwacht herstel binnen 5 jaar. Dat blijkt uit het goedgekeurde herstelplan dat we hebben ingediend bij de Nederlandsche Bank (DNB). Binnen 5 jaar kan de beleidsdekkingsgraad van bpfBOUW groeien naar het vereiste niveau van 125,0%. BpfBOUW heeft dan voldoende buffers om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen uitbetalen, ook als er tegenvallers zijn.

Wat zijn de uitkomsten van het nieuwe herstelplan van 2019?

Het herstelplan van 2019 laat zien dat, gegeven de huidige dekkingsgraad en parameters, het wettelijk vereiste niveau binnen 10 jaar gehaald wordt. Volgens het herstelplan groeit de beleidsdekkingsgraad van bpfBOUW binnen 5 jaar toe naar de vereiste dekkingsgraad van 125,0%.

Wat zijn de uitkomsten van het herstelplan van 2018?

In het herstelplan 2018 lieten we zien dat het wettelijk vereiste niveau binnen 3 jaar gehaald kan worden. Eind 2018 lag de beleidsdekkingsgraad echter 1,6 procent­punt lager dan de berekening in het herstelplan 2018.

Een herstelplan is een berekening volgens de regels van DNB. Met de berekening beslissen we of we de pensioenen moeten verlagen. We gebruiken het herstelplan niet om te beslissen over het verhogen van de pensioenpremies. DNB heeft de berekening, net als voorgaande jaren, voor 2019 gecontroleerd en goedgekeurd.

Elk pensioenfonds met een beleidsdekkingsgraad onder het vereiste niveau moet een herstelplan maken. Dat staat in de Pensioen­wet. De beleidsdekkingsgraad van bpfBOUW moet hoger zijn dan 125,0%. Dan kunnen we de pensioenen blijven betalen, nu en in de toekomst. We hebben dan ook een buffer waarmee we het pensioen kunnen laten meegroeien met de prijzen.

Met de berekening van DNB moeten we laten zien dat onze beleidsdekkingsgraad binnen 10 jaar groeit naar 125,0%. Bereiken we dit niveau niet? Dan moeten we ons beleid aanpassen. Bijvoorbeeld door de pensioenen minder of niet te indexeren. In het uiterste geval moeten we de pensioenen verlagen.

Sinds 2009 heeft bpfBOUW herstelplannen opgesteld. In het herstelplan heeft bpfBOUW een plan van aanpak opgenomen waarmee we binnen 10 jaar het beschikbaar eigen vermogen weer naar het wettelijk vereiste niveau kunnen tillen.