Beginnen met een hoger of lager pensioen

De meeste deelnemers bij bpfBOUW kiezen ervoor om elke maand hetzelfde pensioenbedrag te krijgen. Maar soms kan het handig zijn om te beginnen met een hoger of juist lager pensioen. Lijkt dat iets voor jou? Kijk dan in Mijn Bouwpensioen wat je krijgt als je hiervoor kiest.

Het is wel belangrijk om te weten dat als je met een hoger bedrag begint, je daarna ook maandelijks minder krijgt. Ook kan het starten met een hoger of lager pensioen gevolgen hebben voor je eventuele toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij je inkomen meetelt. Dit hangt onder andere af van de hoogte van je pensioenbedrag en je persoonlijke situatie. De Belastingdienst helpt je graag met vragen hierover.

Je kunt om verschillende redenen kiezen voor een hoger of lager bedrag aan het begin van je pensioen. Dit zijn wat voorbeelden waarom onze deelnemers hiervoor kiezen:

  • Je wilt dat voor en na je AOW-leeftijd je pensioenbedrag zoveel mogelijk gelijk blijft. Je ontvangt dan voordat je AOW-uitkering krijgt een hoger bruto pensioen van bpfBOUW, dan na je AOW-leeftijd.
  • Je hebt aan het begin van je pensioen nog een hypotheek die je wilt aflossen.
  • Je hebt aan het begin van je pensioen nog een ander inkomen. Bijvoorbeeld omdat je partner nog werkt.
  • Je maakt gebruik van de zwaarwerkregeling (sector Bouw & Infra of Bikudak en vanaf 1 januari 2022 ook UTA-Bouw & Infra) of zware beroepenregeling (sector Afbouw). Als je van deze regeling gebruik maakt, krijg je minder inkomen.
  • Voor sommige deelnemers is deeltijdpensioen een beter passende keuze. Je werkt dan minder, maar krijgt wel al pensioen.

Let op: bij een laag inkomen kun je mogelijk extra geld krijgen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Lees hier meer over op onze pagina over het sociaal minimum

Als je pensioen krijgt van bpfBOUW, kan je inkomen hoger zijn dan de grens waarbij je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt. Dan wordt je toeslag mogelijk lager of stopt helemaal. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis).

  • Wil je beginnen met een hoger of lager pensioen? Die keuze kun je 1 keer maken én alleen op het moment dat je jouw pensioen aanvraagt.
  • De wet bepaalt hoe hoog het verschil mag zijn tussen het hoge en lage bedrag. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld niet heel veel pensioen in het begin opnemen en daarna een te klein pensioenbedrag per maand overhouden. De pensioenplanner in Mijn Bouwpensioen houdt hier rekening mee.

Je ziet in Mijn Bouwpensioen direct uit welke bedragen je kunt kiezen. Zorg er meteen voor dat de instellingen van je DigiD goed staan. 

Wil je een tijdelijk hoger of lager pensioen voordat je je AOW-datum bereikt? Dan kun je dat aanvragen in Mijn Bouwpensioen. Wil je na je AOW-datum tijdelijk een hoger pensioen (lager is niet mogelijk)? Neem dan telefonisch contact met ons op. Een hoger pensioen na je AOW-datum kan tot je 77ste en mag maximaal 10 jaar duren. Bijvoorbeeld: je wil op je 65ste met pensioen en 10 jaar een tijdelijk hoger pensioen. Dan ontvang je vanaf je 75ste een lager bedrag.

Heb je jouw keuze gemaakt? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' om je aanvraag te verzenden. Je ontvangt van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen. Als je de bevestiging hebt, is je aanvraag definitief.

Of je belt met onze klantenservice. Je geeft dan telefonisch je keuze door. Je ontvangt dan van ons een aanbieding en een aanvraagformulier. In de aanbieding staat om welke bedragen het gaat.

Vraag minimaal 2 maanden van tevoren je pensioen aan. Dan hebben wij genoeg tijd om te zorgen dat jouw pensioen ingaat op de datum die jij wilt.

Je bouwt pensioen op bij bpfBOUW. Daarom kun je met vragen over je pensioen altijd terecht bij een van onze pensioenvoorlichters. In een persoonlijk gesprek kun je bespreken wat het beste voor je is.

Aad Rijnderd (69) begon met een hoger pensioen. Hoe beviel dit?