Maxime Verhagen, de voorzitter van Bouwend Nederland, is het eens met de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. De bouw moet daar een bijdrage aan leveren. 'We kunnen de bouwlogistiek slimmer maken.'
Artikel uit maart 2021
In Nederland wordt te veel stikstof uitgestoten die schadelijk is voor kwetsbare en beschermde natuur in Natura 2000-gebieden. De Raad van State heeft in mei 2019 gezegd dat we de stikstoofuitstoot flink moeten verminderen.
Ja, hoewel de stikstofuitstoot tijdens het bouwen zelf minimaal is. Maar het gaat om de uitstoot van wat er gebouwd is. Denk bijvoorbeeld aan wegen en grootschalige woonwijken dicht bij natuurgebieden. Als de stikstofuitstoot niet voldoende afneemt, krijgen de bouwers geen vergunning om die projecten te bouwen.
Het is een belangrijke eerste stap, maar het probleem is nog niet opgelost. De stikstofuitstoot zal verder omlaag moeten om ook de wegen en grote woonwijken te kunnen bouwen waar Nederland om zit te springen.
Met die doelstelling is op zich niets mis, alleen vinden wij wel dat iedereen die vervuilt in gelijke mate moet helpen om die uitstoot te verminderen. Landbouw, industrie, verkeer en ook de bouw moeten een in verhouding even grote bijdrage leveren.
Om nieuwe economische activiteiten mogelijk te maken moet de bestaande uitstoot eerst omlaag. Anders hebben we niet genoeg ‘ruimte’ voor de stikstofuitstoot die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe wegen en woonwijken in de buurt van natuur.
We kunnen de bouwlogistiek slimmer maken en ervoor zorgen dat ons materieel sneller emissievrij wordt. Ook kunnen we meer natuurinclusief (milieuvriendelijk, red.) gaan bouwen en grondstoffen hergebruiken.
Nee. Duurzaamheid speelt een te kleine rol bij de gunning van nieuw werk. De bouw moet meer innoveren en digitaliseren om de verduurzaming van onze gebouwde omgeving mogelijk te maken. Dat is een enorme opgave. De sector kan daarin nog beter samenwerken met de wetenschap en de overheid.
De bouw en de infra is een prachtige, dynamische sector die werkt aan oplossingen voor Nederland. We bouwen huizen voor mensen, maken mobiliteit mogelijk en werken keihard aan de verduurzaming van onze gebouwde omgeving. Het zijn stuk voor stuk opdrachten met een grote maatschappelijke meerwaarde. Dat is ook de verbintenis met mijn vroegere werk in de politiek. Je wilt de wereld beter achterlaten dan je hem hebt aangetroffen.
Ik zie de toekomst zeer positief in, zeker op de iets langere termijn. De bouw en de infra bieden mooie carrièrekansen voor heel veel mensen, op alle niveaus. We zijn een steunpilaar onder de Nederlandse economie en de vraag naar nieuwe woningen, mobiliteit en verduurzaming blijft groot. De politiek moet er wel alles aan doen om ons werk mogelijk te maken.
Stikstof is op zich niet schadelijk voor mens en milieu. Het is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Wél schadelijk zijn stikstofverbindingen in de lucht: stikstofoxiden (een verbinding met zuurstof) en ammoniak (een verbinding met waterstof). Stikstofoxiden komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen van het verkeer en de uitstoot van industrie. Ammoniak komt vooral van dieren in de veeteelt.
Maxime Verhagen (Maastricht, 1956) zat ruim 25 jaar namens het CDA in de politiek. Hij was onder meer lid van de gemeenteraad in Oegstgeest, lid van het Europees Parlement, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. In 2013 werd hij voorzitter van Bouwend Nederland.