Het pensioenakkoord: flexibel en langer houdbaar

Vraag en antwoord
Waarom moet er een nieuw pensioenstelsel komen?
Wat is er nieuw in het Pensioenakkoord?
Een grote vernieuwing in het Pensioenakkoord is dat pensioenen meer gaan meebewegen met de economie. Wanneer de waarde van beleggingen stijgt, kunnen de pensioenuitkeringen sneller omhoog. Andersom kan er in slechtere tijden eerder worden gekort. Ook wordt het voor iedere pensioengerechtigde mogelijk om op de ingangsdatum een bedrag van maximaal 10% van het pensioen op te nemen. Met zo’n bedrag ineens kun je bijvoorbeeld je huis verduurzamen of een reis maken.
Eerder werd al bekend dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt dan eerder aangekondigd. Pas in 2024 ontvang je op 67-jarige leeftijd AOW. Daarna is onze levensverwachting leidend: met elk levensjaar dat Nederlanders gemiddeld ouder worden, stijgt de AOW-leeftijd acht maanden.
Is er rekening gehouden met een regeling voor zware beroepen?
Ja, die komt er voor mensen met een bouwplaatsfunctie in de sector Bouw & Infra of Afbouw. Zij moeten voldoen aan de voorwaarden van de zwaarwerkregeling (Bouw & Infra) of de zwareberoepenregeling (Afbouw). Voor hen is er een mogelijkheid om vanaf 2021 – maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd – te stoppen met werken. De hoogte van het pensioen verandert hierdoor niet.
Lees meer over deze regeling op zwaarwerkregeling.nl/ en/of mijnafbouw.nl.
Wat vindt bpfBOUW van het Pensioenakkoord?
Hoelang duurt het nog totdat het nieuwe pensioenstelsel ingaat?
Over het Pensioenakkoord mag dan jarenlang zijn onderhandeld, het is pas een startpunt. Op basis van het akkoord wordt een nieuwe Pensioenwet geschreven. Als de Tweede en Eerste Kamer snel akkoord gaan en de wet per 1 januari 2022 wordt ingevoerd, zal uiterlijk in 2026 het nieuwe stelsel in werking treden.
De veranderingen gaan geleidelijk, omdat de oude pensioencontracten moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie. BpfBOUW vindt een beheerste en evenwichtige overgang naar de nieuwe contracten belangrijk. Die kunnen we vanaf 2026 verwachten.
Lees meer
-
Partnerpensioen omzetten
Jos Antoni (73): 'Mijn partner en ik genieten samen, ieder met ons eigen inkomen'
-
Deeltijdpensioen
Hennie Reimert (69): 'Ik heb alvast een halve dag per week pensioen'
-
Minister Koolmees: 'Ons pensioenstelsel is hartstikke goed'
'Tijdens je loopbaan een overstap maken is de toekomst'