Als je gaat scheiden, heeft dat gevolgen voor je pensioen. De meeste mensen delen wat zij tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd in tweeën. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Hoe pak je dit aan?

Artikel uit december 2020

Scheiden

Je pensioen verdelen bij een scheiding kan heel simpel zijn. Zeker als je je pensioen verdeelt op de standaard manier. Hiervoor vul je het formulier verdeling van ouderdomspensioen in. Dit formulier stuur je binnen twee jaar na je scheiding ingevuld en ondertekend naar bpfBOUW. Gaat het om een standaardverdeling en wordt het formulier binnen twee jaar opgestuurd naar bpfBOUW? Dan hoeft het formulier slechts door één ex-partner ondertekend te worden.

Binnen tien werkdagen krijgen jij en je ex-partner een brief. Hierin staat het bedrag dat jullie aan pensioen krijgen en vanaf welke datum. Het is dan geregeld op de standaard manier. Jij en je ex-partner krijgen ieder de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Vanaf het moment dat jij met pensioen gaat. Het pensioen dat je voor je huwelijk hebt opgebouwd of na de scheiding opbouwt wordt niet verdeeld. Ga je eerder met pensioen? Dan krijgt je ex-partner vanaf dat moment elke maand een deel van jouw pensioen uitbetaald. 

Wil je het pensioen op een andere manier verdelen?

Dat kan. Jullie moeten het daar wel samen over eens worden. Lukt dat niet? Dan wordt jullie pensioen gelijk verdeeld, dus op de standaard manier. De meeste mensen die scheiden kiezen uit zichzelf voor de gelijke verdeling. Maar je kunt met elkaar ook andere afspraken maken. Die leg je vast in een scheidingsconvenant, dat meestal met een notaris of advocaat wordt opgesteld. Wat zijn de mogelijkheden?

  • Je kunt kiezen voor een andere verdeling dan ieder de helft. Bijvoorbeeld een verdeling waarbij jij of je ex-partner een kleiner deel krijgt. Dit kan een idee zijn als je ex-partner zelfstandig ondernemer is en heeft gespaard voor later. 
  • Je kunt ook helemaal afzien van een verdeling, bijvoorbeeld als je ex-partner zelf ook pensioen heeft opgebouwd. 
  • Je kunt de periode van verdeling bepalen.

Is jouw pensioen of dat van je ex-partner na verdeling minder dan €503,24 (2021) per jaar? Dan spreken we van een klein pensioen. Dit wordt niet verdeeld. 

Getrouwd of samenwonend

Als je pensioen opbouwt, zorg je voor een eigen inkomen voor later. Dit noemen we ouderdomspensioen. Daarnaast bouw je ook pensioen op voor je partner: het partnerpensioen. Je ex-partner heeft recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. En op het partnerpensioen dat je voor en tijdens jullie huwelijk hebt opgebouwd. Na de scheiding noemen we dit 'bijzonder partnerpensioen'. Als je overlijdt, krijgt jouw ex-partner dit bijzonder partnerpensioen. Hadden jullie een samenlevingscontract? En heb je je ex-partner aangemeld bij bpfBOUW? Dan heeft je ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Maar alleen op het (bijzonder) partnerpensioen dat je vanaf 2006 hebt opgebouwd. Je ex-partner heeft geen recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Als het samenlevingscontract is beëindigd, meld je je ex-partner zelf af bij bpfBOUW. 

Dit artikel behandelt de huidige status van het pensioen bij scheiding. Er wordt gewerkt aan verandering van de regels. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog onzeker. Je blijft hiervan op de hoogte via bouwpensioen.nl en bpfbouw.nl