Je pensioenopbouw lijkt vanzelf te gaan. Elke maand komt er weer een beetje meer in je pensioenpot bij. Maar soms moet je ook wat doen voor je pensioen. Rob Guddens (42), timmerman bij J.P. van Eesteren, vertelt wanneer hij zelf in actie komt.

Artikel uit magazine Bouwpensioen december 2022

Vroeg verlies

‘Toen mijn oom 6 jaar geleden op 48-jarige leeftijd overleed, ben ik meer gaan nadenken over de toekomst en wat belangrijk is in het leven. Zo’n vroeg verlies van een dierbare doet je extra beseffen dat je nu moet genieten en niets moet uitstellen.

Sparen met de paplepel ingegoten

Ik ben op mijn 17e begonnen, werk nu 25 jaar in de bouw en heb twee jonge kinderen van 8 en 12 jaar. Mijn vrouw werkt in de zorg en bouwt ook pensioen op. Ver vooruitkijken doen we eigenlijk niet, al zouden we dat misschien wel moeten doen.

Elke maand leggen we sowieso een bedrag opzij. Sparen is mij met de paplepel ingegoten. Sommige mensen geven een extraatje al uit voordat ze het hebben ontvangen. Dat zie je mij niet doen. Ons koophuis is straks afbetaald, dat zal later de kosten drukken.

Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd?

Bouw staat bekend om snack of biertje

Het belangrijkste is natuurlijk dat je zo lang mogelijk fit blijft. De bouw staat bekend om zwaar werk en geregeld een snack of biertje. Dat is prima, af en toe. Je loopt in de bouw dagelijks heel wat af.

Gemakkelijk tien kilometer per dag. Ik let wel op mijn voeding. ‘s Ochtends start ik standaard met een bak kwark. Dat vult en is ook nog eens goed voor de spieren.’

Rob Guddens