Je bent jong. Werken moet je nog een hele tijd. Jouw pensioen is vast het laatste waar je op dit moment mee bezig bent. Toch zijn er gebeurtenissen in elke fase van je leven die gevolgen kunnen hebben voor je inkomen voor later. En als je daar niet bij stilstaat, kom je misschien voor (vervelende) verrassingen te staan. Weet jij wat de volgende 5 situaties voor jouw pensioen betekenen?

Artikel uit juni 2021

1. Je begint aan je eerste baan (in de bouw)

Je verlaat de vertrouwde schoolbanken. Het is nu eindelijk tijd om wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen.

 

Je weet vast hoeveel je gaat verdienen. Maar weet je ook hoeveel premie je betaalt voor je pensioen? En wat je daar allemaal voor terugkrijgt?

 

Heb je al gewerkt in een andere sector en pensioen opgebouwd? Dan is waardeoverdracht misschien interessant. Via waardeoverdracht neem je het pensioen dat je al hebt opgebouwd mee naar bpfBOUW.

2. Je gaat samenwonen en/of trouwen

Het gaat goed tussen jou en je partner. Jullie zijn klaar voor een volgende stap en besluiten te gaan samenwonen, trouwen, of een geregistreerd partnerschap te sluiten.

 

Een mooie ontwikkeling. Maar het betekent ook dat jouw situatie verandert. Je bent niet meer alleen. En nu ben je nog jong en fit. Maar wat als er iets met je gebeurt? En wat als het zo ernstig is dat je overlijdt? Weet je dan hoeveel partnerpensioen je partner kan krijgen? 

 

Ga je trouwen of sluit je een geregistreerd partnerschap? Dan komt je partner automatisch in aanmerking voor partnerpensioen. Ga je samenwonen? Dan moet je dit zelf regelen.

3. Je koopt een huis

Fijn, je eigen ruimte! Maar het betekent ook dat je de hypotheek moet (blijven) betalen. Dat is geen probleem als je werk en voldoende inkomsten hebt. Maar wat als je arbeidsongeschikt wordt? Of werkloos? En wat zijn dan de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid voor je pensioenopbouw?

Hoeveel partnerpensioen heb jij opgebouwd?

Heb je samen met je partner een huis gekocht? Dan delen jullie waarschijnlijk de financiële verplichtingen. Mocht jij overlijden, kan je partner dan met het partnerpensioen in jullie huis blijven wonen?

4. Je krijgt een kind

Een gebeurtenis die je leven voor altijd verandert. Neem je aanvullend geboorteverlof op? Dan krijg je in die periode in principe geen salaris en bouw je geen pensioen op. Via vrijwillige voortzetting kun je jouw pensioenopbouw door laten gaan. Zo voorkom je een gat in je pensioen.

 

Als ouder hoop je natuurlijk dat je er zo lang mogelijk voor je kind kunt zijn. Je weet alleen nooit hoe het leven loopt. Daarom krijgen je kinderen (onder voorwaarden) wezenpensioen, als jij overlijdt. 

5. Je partner en jij gaan uit elkaar

Eerst leefden jullie op een roze wolk. Nu heeft de relatie z’n beste tijd gehad en gaan jullie uit elkaar. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan heeft je (ex-)partner meestal recht op 50% van jouw pensioen als jullie scheiden. Je kunt hier andere afspraken over maken, maar dit moet je zélf regelen. Daarnaast krijgt je (ex-)partner vaak een bijzonder partnerpensioen

Heb je een samenlevingscontract? Dan heeft je partner volgens de wet geen recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Je kunt hier samen andere afspraken over maken, maar bpfBOUW is daar op geen enkele manier bij betrokken. Wij kunnen wel een opgave voor je maken van het ouderdomspensioen dat je tijdens jullie relatie hebt opgebouwd. 

Heb je een samenlevingscontract en je partner aangemeld bij bpfBOUW? Dan heeft hij/zij vaak wél recht op bijzonder partnerpensioen. Hiervoor is het nodig dat je samen met jouw ex-partner de datum aan ons doorgeeft waarop jullie samenlevingscontract is beëindigd. De gemeente doet dit namelijk niet. 

Het is belangrijk om na te denken over je pensioen

Of je nu begint aan je eerste baan of binnenkort je derde kind krijgt. Het is makkelijk om dit te vergeten, maar goed om te weten wat er voor jou geregeld is als je situatie verandert.

Wil je meer informatie over jouw pensioen? Dan kun je altijd terecht bij de vakbondsconsulent voor advies. Dat is gratis, ook als je geen lid van een vakbond bent. Of neem contact op met ons Klant Contact Center.