Als werkgever heeft u regelmatig te maken met ziekteverzuim. Dit kan een behoorlijke kostenpost zijn. Natuurlijk is een deel hiervan niet te voorkomen. We hebben allemaal wel eens griep. Maar juist langdurige afwezigheid kan u voor dilemma’s plaatsen, want het werk moet toch gedaan worden.
Het begeleiden van langdurig verzuim is best lastig. Hoe begeleidt u iemand nu écht goed en hoever gaat uw zorgtaak als werkgever precies? Bij veel organisaties wordt volop ingezet op goede verzuimbegeleiding. Natuurlijk is dit belangrijk, want werknemers zijn het belangrijkste kapitaal van uw onderneming. Maar waarom niet actief aan de voorkant inspelen op fitte, gemotiveerde werknemers? Zo voorkomt u dat mensen langdurig uitvallen. Hiermee bespaart u niet alleen, maar het levert u ook nog wat op.
Minder uitval betekent namelijk minder verloop onder uw personeel. Wie slim is, houdt werknemers dan ook binnen door goed voor ze te zorgen. Biedt het werk voldoende uitdaging? Voelen werknemers zich gewaardeerd? Hoe zit het met de duurzame inzetbaarheid en de werkbelasting? Goede vragen om als werkgever over na te denken. Als uw mensen ’s ochtends gemotiveerd en fit aan de slag gaan, is de kans groot dat ze minder snel langdurig uitvallen. Dat scheelt een zoektocht naar goed personeel om de dagelijkse bezetting rond te krijgen.
Ook kan een fitte en gemotiveerde werknemer meer belasting aan, is deze minder snel vermoeid en herstelt hij sneller van gedane arbeid. Allemaal zaken die de kwaliteit van het werk ten goede komen. Onderschat bovendien het werkplezier niet. Wie het naar zijn zin heeft en voldoende erkenning ontvangt, zal veel eerder geneigd zijn om een stapje extra te zetten. Zo gaat uw werknemer niet alleen met plezier náár het werk, maar komt hij ook met plezier weer thuis.
Dit artikel schreven wij in samenwerking met Volandis. Deze organisatie ondersteunt werkgevers met handige kennisproducten, een werkgeversportaal en advies op maat.