Met pensioen gaan

Je werknemer gaat (eerder) met pensioen. Je wilt je werknemer hierbij goed begeleiden. Hoe doe je dat? En wat moet je aan ons doorgeven?

Ga in gesprek met je werknemer

Weet je werknemer welke keuzes hij kan maken rondom zijn pensioen? Ga ruim vóór de AOW-leeftijd met je werknemer in gesprek over de mogelijkheden en wensen die hij heeft. Je werknemer kan kiezen uit:

  • Eerder of later stoppen met werken
  • Deeltijdpensioen: in één keer stoppen of in stappen
  • Meer pensioen voor je werknemer of zijn partner
  • Tijdelijk een hoger of lager pensioen

Onder de video zie je een overzicht van de keuzes die je werknemer kan maken. HIer lees je uitgebreide informatie over de verschillende pensioenkeuzes van je werknemer.

Zorg dat je de ingangsdatum van het pensioen op tijd aan ons doorgeeft.

Denkt je werknemer na over eerder met pensioen gaan? Het is dan belangrijk dat je werknemer alle opties goed afweegt. Als een werknemer eerder met pensioen gaat, dan bouwt hij ook minder pensioen op. Je werknemer laat zijn pensioengeld uit een langere periode uitkeren, waardoor hij uiteindelijk minder ontvangt als hij met pensioen is.

Eerder met pensioen

Besluit je werknemer eerder met pensioen te gaan? Met de pensioensimulator op Mijn Bouwpensioen kan je werknemer uitrekenen hoeveel pensioen hij krijgt. Als hij eerder stopt met werken, dan wijzigt zijn arbeidsverhouding. Geef deze wijziging door via je loonpakket of het Selfservice Werkgevers Portaal

Lees meer over eerder met pensioen gaan voor je werknemers.
 

Deeltijdpensioen

Je werknemer kan ook met deeltijdpensioen gaan. Kiest je werknemer hiervoor? Dan wijzigt de arbeidsverhouding. Het inkomen van je werknemer verandert en dit heeft gevolgen voor de pensioenopbouw. Geef de wijziging in arbeidsverhouding door via je loonpakket en het Selfservice Werkgevers Portaal.

Bekijk de meestgestelde vragen over deeltijdpensioen in het Bouwpensioen magazine.
 

Eerder stoppen voor werknemers met een bouwplaatsfunctie

Maakt je werknemer gebruik van een uitkering via de zwaarwerkregeling (sector Bouw & Infra)zware beroepenregeling (sector Afbouw)zwaarwerkregeling sector BIKUDAK of zwaarwerktimmer regeling? Dan kan hij ook zijn pensioen bij bpfBOUW eerder laten ingaan. Bijvoorbeeld omdat de uitkering via de zwaarwerk- of zware beroepenregeling niet voldoende is. Je werknemer kan in Mijn Bouwpensioen zien hoe zijn pensioen kan aansluiten op de uitkering. Hij kiest hiervoor ‘Plan uw pensioen’.

Je werknemer ontvangt 6 maanden voor zijn AOW-leeftijd een brief met informatie over hoe hij pensioen aanvraagt via Mijn Bouwpensioen. Dit kan namelijk vanaf 6 maanden voor het bereiken van de AOW-leeftijd. Je werknemer logt in met de DigiD app en met extra controle via SMS: deze extra veiligheidscontrole activeert je werknemer via de site van DigiD. 
 

Hoe werkt pensioen aanvragen voor je werknemer?

  • In Mijn Bouwpensioen doorloopt je werknemer de stappen van de Pensioenplanner. Hij ziet direct wat dit financieel betekent.
  • Is alles naar wens ingevuld? Je werknemer accepteert dan het pensioenvoorstel en verzendt de aanvraag.
  • Je werknemer ontvangt binnen enkele dagen van ons een toekenningsbrief. Hierin staat hoeveel je werknemer netto per maand ontvangt.
  • Vanaf dat moment regelen wij het verder voor je werknemer. Hij krijgt zijn eerste pensioenuitkering uiterlijk op de 24ste van de maand dat hij met pensioen gaat.
     

Vraag je pensioen aan voor je werknemer?

Dit is mogelijk via onze Werkgeversdesk. Verzamel alle persoonlijke gegevens van je werknemer. Neem vervolgens telefonisch of per mail contact met ons op.

Je werknemer geeft de ingangsdatum van zijn (deel)pensioen zelf aan ons door. Als je weet wanneer je werknemer met pensioen gaat, dan geef jij of jouw administratiekantoor de wijziging aan ons door.
 

  • Gaat je werknemer volledig met pensioen? Geef bij de gegevensaanlevering via je loonpakket of het Selfservice Werkgevers Portaal (SWP) door wat de laatste maand is dat je werknemer werkzaam is. Geef ook de reden van beëindiging van de inkomstenverhouding door, in dit geval pensioen.
  • Gaat je werknemer gedeeltelijk met pensioen? Geef bij de gegevensaanlevering via je loonpakket of het Selfservice Werkgevers Portaal (SWP) door vanaf wanneer deze urenmindering van kracht is. Geef ook de reden van de wijziging van de inkomstenverhouding aan ons door.

Als je werknemer met pensioen gaat, kan hij zijn ouderdomspensioen verhogen met partnerpensioen. Bijvoorbeeld omdat hij geen partner heeft of omdat de partner zelf een goed pensioen heeft.


Heeft je werknemer een partner?

Dan moet de partner wel toestemming geven, want na de verhoging krijgt de partner geen partnerpensioen meer. Je werknemer kan in Mijn Bouwpensioen zelf aangeven of hij zijn ouderdomspensioen wil verhogen met partnerpensioen. Je hoeft niets te doen.

Als je werknemer met pensioen gaat, dan ontvangt hij maandelijks hetzelfde bedrag. Je werknemer kan ervoor kiezen om in het begin tijdelijk een hoger of lager pensioen te ontvangen. Deze keuze maakt hij op het moment dat hij met pensioen gaat. Je werknemer kan zijn keuze zelf aangeven in Mijn Bouwpensioen. Je hoeft niets te doen.

Heeft je werknemer een vraag over zijn pensioen? Dan kan hij bellen met onze klantenservice: 020 583 40 40. Zij kunnen ook een persoonlijk gesprek met een van onze pensioenvoorlichters inplannen.