Meer of minder werken

Man met voetbalnet

Je werknemer gaat meer of minder werken. Dat betekent dat hij ook meer of minder pensioen gaat opbouwen. De pensioenpremie die je voor een werknemer betaalt, is gebaseerd op het loon en het aantal uur dat iemand werkt volgens de cao.

 

  • Gaat een werknemer meer werken, bijvoorbeeld van parttime naar fulltime. Dan bouwt hij over die extra uren ook pensioen op. 
  • Gaat je werknemer minder uren werken, dan daalt het loon in de meeste gevallen. je werknemer bouwt dan ook minder pensioen op.

Je geeft via je gegevensaanlevering door hoeveel uren je werknemers hebben gewerkt. Gaat je werknemer meer of minder werken? Zorg dan dat je het nieuwe aantal uren bij de volgende gegevensaanlevering doorgeeft. Je doet dit via je loonpakket of het Selfservice Werkgevers Portaal.

Lees meer over pensioenaangifte doen.

Als je werknemer meer of minder gaat werken, dan heeft dit gevolgen voor zijn pensioenopbouw. Je werknemer kan de gevolgen voor zijn pensioenopbouw zelf bekijken in Mijn Bouwpensioen. Informeer je werknemer hierover, zodat hij weet wat de gevolgen zijn van meer of minder werken.

Wilt je werknemer het pensioen aanvullen omdat hij minder gaat werken? Je werknemer kan het pensioen zelf aanvullen en blijven opbouwen. Dit noemen we vrijwillige voortzetting. Hiermee voorkomt je werknemer dat hij in de toekomst minder pensioen krijgt.

Lees meer over zelf pensioen blijven opbouwen.

Gaat je werknemer met onbetaald verlof? Je mag in de verlofperiode pensioenpremie betalen voor deze werknemer, maar je bent het niet verplicht. Geef via de gegevensaanlevering via je loonpakket of het Selfservice Werkgevers Portaal met de code 'OVW' aan dat je werknemer met onbetaald verlof is. Zo weten wij dat er sprake is van onbetaald verlof.

Als je werknemer met onbetaald verlof is, bouwt hij geen pensioen op (tenzij je pensioenpremie blijft betalen). Je werknemer kan de pensioenregeling ook zelf vrijwillig voortzetten. Verwijs je werknemer dan voor meer informatie naar de pagina ‘Zelf pensioen blijven opbouwen’.